Briljante satire

BART KOETSENRUIJTER

Zelf heeft hij er geen weet van, maar wij krijgen het wel al heel snel te zien: Truman Burbank (een aangenaam serieuze Jim Carrey) is al sinds zijn geboorte de populaire ster van zijn eigen reality-show. Zijn leven lang zijn al zijn bewegingen door camera's gevolgd. Zijn familie en vrienden zitten in het complot, zijn woonomgeving, het altijd zonnige Seahaven, is een bordkartonnen decor: camera's op elke hoek van de straat in wat een immense televisiestudio blijkt te zijn. Dagelijks volgen miljoenen fans Trumans wederwaardigheden. Hoewel, wederwaardigheden, het gaat om een zeer braaf, saai, voorspelbaar en burgerlijk bestaan.

Dat laatste zegt veel, zo niet alles, over de werking van massamedia. Een gelikte marketingmachine en een hypegevoelig publiek, en de inhoud kan vervolgens zo saai zijn als maar mogelijk. Let wel: we schrijven 1998, het tv-programma Big Brother bestond nog niet.

En hoewel het leven van Truman strak geregisseerd wordt, gaat het natuurlijk een keer mis: Trumans wereldbeeld begint scheuren te vertonen, eerst figuurlijk maar in een op de rand van slecht melodrama ontaardend slot ook letterlijk. In werkelijkheid is de grootste grap van deze briljante, intrigerende satire natuurlijk dat inmiddels Trumans nachtmerrie voor horden aspirant-idolen een natte droom is.

The Truman Show (Peter Weir, 1998)

Net 5, 20.30-22.30 uur.

3xTruffaut

Wie de afgelopen weken de vele, vaak per stuk drie keer uitgezonden films van de tachtig jaar geleden geboren François Truffaut aan zich voorbij heeft laten gaan, krijgt vandaag nog een kans: zijn Baisers volés (1968) en Jules et Jim (1962) worden uitgezonden, gevolgd door de documentaire François Truffaut, une autobiographie, waarin Anne Andreu in 2004 thematisch en met behulp van het overweldigend vele archiefmateriaal van Truffaut zelf, die een maniakaal bewaarder was, door zijn oeuvre meandert. Eén nadeel: Duits nagesynchroniseerd.

Arte, 14.50, 20.15 en 21,55 uur.

Love Happens

(Brandon Camp, 2009) Hoewel ze de enkele keer dat ze níet in een romantische film speelt (The Good Girl) zich van haar beste kant laat zien, koos megaster Jennifer Aniston na de tv-serie Friends bijna zonder uitzondering voor juist wél romantische films. Dat ging soms goed en soms niet. In Love Happens, die overhelt naar de tweede categorie, is ze een bloemiste die verliefd wordt op zelfhulpgoeroe en weduwnaar Aaron Eckhart, die zo zijn eigen problemen onder ogen leert zien.

RTL 5, 20.30-22.40 uur.

undefined

Meer over