Briljante Agassi geeft Eltingh 100 minuten les

Heldhaftig was het optreden van Jacco Eltingh tegen Andre Agassi op Wimbledon, onafwendbaar zijn nederlaag. Het deed denken aan het gevecht van het slagschip Thunderchild tegen de indringers van Mars in War of the Worlds....

Van onze verslaggever

Coen Vemer

LONDEN

Nu heeft Agassi weinig van doen met een bezoeker uit de ruimte, hooguit ziet hij er met zijn witte hoofddoek wat wereldvreemd uit. Maar hij speelt wel tennis van een andere planeet. Eltingh had er geen passend verweer tegen. 'Ik ben je vijftig dollar schuldig', voegde hij zijn superieure bedwinger toe na de 6-2, 6-3, 6-4 in nog geen honderd minuten. 'Voor een tennisles behoor je te betalen.'

Eltingh deed wat hij kon en speelde zeker niet slecht. Hij attaqueerde waar mogelijk, maar hoe hard en gevarieerd hij ook serveerde, hoe scherp hij volleerde, vrijwel steeds kreeg Agassi er wel het racket achter. En dan volgde er een zwieper die hem aan het net deed verstenen. Na de zoveelste formidabele passeerbal, in totaal sloeg de Amerikaan er liefst 21, zocht Eltingh in ongeloof de blik van zijn coach Alex Reijnders.

'Dit is toch onvoorstelbaar', leek hij te willen zeggen. Daar had het inderdaad veel van weg. Reijnders zat op de tribune naast Tom Okker, de voorlaatste Nederlandse kwartfinalist op Wimbledon. 'Die heeft toch heel wat partijen gezien', sprak Reijnders, 'maar dit was zelfs voor hem nieuw.' Agassi was zelf ook heel content. 'Ik kan een jaar teruggaan, misschien zelfs twee, maar beter dan nu heb ik in die tijd niet gespeeld.'

De nummer een van de wereld kende Eltingh van drie vorige ontmoetingen, waaronder een uit 1991 op hetzelfde centrecourt van Wimbledon en een van een jaar later in Barcelona die hij verloor. Hij was klaar voor de strijd. 'Ik heb veel respect voor hem', aldus Agassi. 'Voor mij gold hij als net zo'n zware tegenstander als ieder ander in de kwartfinales. Hij heeft genoeg topspelers verslagen om te geloven dat hij ook mij kan verslaan als hij de kans krijgt. Die heb ik hem niet gegeven en dat was een verdienste op zich.'

De partij had twee gezichten. De servicebeurten van Agassi kenmerkten zich door rally's vanaf de achterlijn. Die van Eltingh, op zowel eerste als tweede opslag direct opstomend naar het net, door korte punten. 'Hij blaast de hoorn en komt in', sprak Agassi. 'Het maakt hem niet uit of zijn tegenstander dat weet of niet. Hij probeert je niet te verrassen.' Dat laatste probeerde Agassi wel, en met succes.

Hij sloeg zijn returns meestal diagonaal, maar Eltingh kon daar niet te vast op rekenen, want ook langs de lijn trok de lieveling van het Engelse publiek de mooiste strepen. Hij nam de ballen vroeg en vaak prachtig midden op het racketblad. Eltingh stond op eigen service voortdurend onder druk. Het was voor hem zaak zich niet te laten ontmoedigen door de passeerslagen die hij om de oren kreeg, toch vooral zijn eigen spel te blijven spelen en zich niet te forceren.

Agassi 'brak' in elke set twee maal. Eltingh op zijn beurt kreeg vijf breekkansen. Hij kon er slechts een van benutten. In de eerste game van de derde set profiteerde hij van een moment van concentratieverlies bij de Amerikaan, die eerst een slordige forehand sloeg en op breekpunt een dubbele fout produceerde.

Eltingh kreeg zelfs nog een kans op 4-1 en daarmee wellicht op een ommekeer in de wedstrijd, maar die verprutste hij door op een tweede service een afzwaaier te produceren met de backhand. Het was een van de weinige verwijten die hem vielen te maken. Hij ging voor de winner in plaats van op zeker. 'Die bal had ik ten minste binnen de lijnen moeten houden. Ik had hem voor dat punt moeten laten spelen', mopperde Eltingh. Net als in de tweede set moest hij na het missen van de breekkans vervolgens zelf zijn service inleveren, 3-3.

Na zijn vorige partij tegen de Duitser Alexander Mronz beloofde Agassi wat agressiever te zullen spelen, om 'de jongens een beetje sneller pijn te doen'. Eltingh werd het eerste slachtoffer. 'Alles wat ik deed, kwam met dezelfde vaart terug.' Kan iemand Agassi nog aan op Wimbledon, werd hem gevraagd. 'Niet als hij tennist zoals vandaag', antwoordde Eltingh.

Dat klonk net zo beslist als zijn 'absoluut', op de vraag of hij het beste toernooi uit zijn carrière had beleefd. Dat kon ook bijna niet anders. Eltingh ontvouwde zich als de ergste nachtmerrie voor Top-10-spelers als Stich en Ferreira en versloeg verder Olchovski en Wilander. Die prestaties leveren hem 210 computerpunten op, goed voor een sprong van de 27ste naar de 21ste plaats.

Hoe hoog hij staat genoteerd interesseert Eltingh nauwelijks, tenzij het om een positie gaat in de Top-10. En wie weet wat er allemaal nog in het vat zit. Per slot van rekening is Eltingh een laatbloeier die zich geleidelijk heeft ontwikkeld, en die als 24-jarige nog een mooie tijd tegemoet mag zien.

'Hij zit nog absoluut niet aan zijn top', verzekerde coach Reijnders. 'Ik heb dit toernooi ongelooflijk van hem genoten. Vooral om de diversiteit aan slagen die hij ten toon spreidde. Qua spel is hij completer dan bijvoorbeeld Björn Borg. Die had alleen een topspin-forehand en -backhand.' Borg won Wimbledon in de jaren zeventig vijf keer in successie. Maar vandaag de dag is tennis bijna een andere sport.

WIMBLEDON: mannen enkelspel, kwartfinales: Agassi (VS/1) - Eltingh (Ned) 6-2, 6-3, 6-4, Sampras (VS/2) - Matsuoka (Jap) 6-7, 6-3, 6-4, 6-2, Becker (Dui/3) - Pioline (Fr) 6-3, 6-1, 6-7, 6-7, 9-7, Ivanisevic (Kro/4) - Kafelnikov (Rus/6) 7-5, 7-6, 6-3. Halve finales: vrijdag: Agassi - Becker, Sampras - Ivanisevic. Jeugdtoernooi: jongens enkelspel, derde ronde: Lee (GB) - Wessels (Ned) 6-4, 7-5. Vrouwen dubbelspel, kwartfinales: Schultz/Sabatini (Ned/Arg/9) - Po/Frazier (VS) 6-1, 7-6, G. Fernandez/Zvereva (VS/WRus/1) - Martinez/Tarabini (Sp/Arg/11) 6-2, 6-1, Sanchez /Novotna (Sp/Tsj/2) - Arendt/Shriver (VS/8) 7-6, 7-5, McGrath/Neiland (VS/Let/5) - McNeil/Sukova (VS/Tsj) 4-6, 6-4, 6-3. Mixed, kwartf.: Suk/Fernandez (Tsj/VS) - Nijssen/Porwik (Ned/Dui) 6-4, 6-0, Connell/Davenport (Can/VS) - Petchey/Wood (GB) 6-2, 7-6.

Meer over