Brieven

Mark Rutte (1)

Wellicht had Mark Rutte de reis nog zijn benen, maar in Kunduz zei hij toch echt dat de Nederlandse politiek en de Nederlandse bevolking voor honderd procent achter de politieopleiding in Afghanistan staat. Heb ik iets gemist?

Bob Fosko,

Amsterdam

Mark Rutte (2)

Gezien de foto op de voorpagina van de Volkskrant van vrijdag is voor onze premier Rutten het carnaval al begonnen.

Tjerk Westerterp

, Middelburg

Mark Rutte (3)

Typisch Nederlands, of misschien wel typisch Volkskrant. Rutte bezoekt de mensen in Kunduz en welke foto komt prominent op de voorpagina? Niet die waar hij de mensen toespreekt. Ook niet een foto van een bezoek bij de politie-opleiding (wel op pagina 2). En ook geen foto van Rutte in beschermende kleding tussen de manschappen. Nee... op de voorpagina, met de helm nog scheef. Waar de premier er lekker klunzig op staat. Was dat nodig?

Frank Maas

, Leiden

Zwarte werksters

Hans Konijn, chef Vreemdelingendienst Kennemerland, klopt zichzelf na zijn klopjacht op zwarte werksters in witte wijken op de borst: 'Als eerste korps hebben wij onze nek uitgestoken.'

God, wat dapper om dit te doen, zeg. Over de ruggen van gemarginaliseerde vrouwen in Nederland je punt maken in de media en dan vervolgens ook nog eens roepen: 'Waar illegalen werken, is uitbuiting dichtbij.' Als je dan verder leest, meldt de dappere chef dat ze niet eens gekeken hebben of er sprake is van uitbuiting. Maar hij kan zich, zo laat hij de verslaggever weten, niet voorstellen dat er geen uitbuiting plaatsvindt.

Zou het niet veel dapperder zijn als mensen als Hans Konijn zich juist zouden inzetten om dergelijke vrouwen wel de gelegenheid te bieden legaal werk te verrichten? Daar zou je als chef Vreemdelingendienst Kennemerland je nek eens voor uit moeten steken.

Ger Limpens,

Maarssen

Sheila

En nu moet ik het maar eens schrijven. Ik lees iedere keer met graagte de columns van Sheila Sitalsing: gewogen oordelen, ironie en scherpte waar het nodig is met mooie humoristische vergelijkingen.

Ik hoop eigenlijk dat zij een multitalent is. Zou u haar willen vragen om eens over een oudejaarsconference na te denken? Na zo'n voorstelling staat iedereen ongetwijfeld weer met beide benen op de grond.

Arien van Schijndel,

Deventer

Groot dictee

In haar artikel over het Groot Dictee 2011 (Binnenland, 15 december) schrijft Karolien Knols dat SGP-leider Kees van der Staay zich had voorbereid op 'een goed gereformeerd woord als conciëntieus'. Het blijft een moeilijk woord: 'consciëntieus'. Ook voor mensen die niet gereformeerd zijn. Een aantal jaren geleden vroeg ik mijn leerlingen (groep 6) het woord op te schrijven. Ik kreeg 24 verschillende schrijfwijzen van het woord 'consciëntieus' terug!

Frans Lucassen,

Almere

Openbaar vervoer

De kosten voor de snelheidsverhoging (130 miljoen euro) komen merkwaardigerwijs precies overeen met het bedrag dat de drie grote steden op het openbaar vervoer moeten gaan bezuinigen. De consequenties zijn voor Amsterdam het opheffen van meerdere lijnen en daarnaast een verhoging van de kilometerprijs van 10,6 naar liefst 14,2 cent per kilometer. Gaan wij echt om op sommige plekken iets harder te rijden het openbaar vervoer zo afbreken?

Fons Tepe,

Amstelveen

Vergrijzing

'Staatsschuld eigenlijk acht keer zo hoog door de vergrijzing' (Economie, 14 december). Bij het lezen van deze zin moest ik onwillekeurig denken aan de jaren vijftig, toen de pastoor of de dominee langs de deur kwam om te informeren of de vrouw des huizes inmiddels al weer zwanger was. Over een jaar of tien komt een ambtenaar van het ministerie van Financiën of een afgevaardigde van de gezamenlijke pensioenfondsen langs bij mensen van ca. 80 jaar om te informeren of het niet eens tijd wordt voor euthanasie.

H. Eshuis,

Almere

Henk Kamp

Minister Kamp vindt dat een werkloze bereid moet zijn te verhuizen voor een baan. Realiseert hij zich dat werklozen ook huiseigenaar kunnen zijn, die in de huidige markt hun woning niet kunnen verkopen?

En realiseert hij zich dat waar de meeste banen zijn, er geen (betaalbare) woonruimte is? Betaalt hij de dubbele woonlasten?

Ineke Oosting,

Lelystad

Orthodox

Volgens orthodoxe joden en islamitische groeperingen is onverdoofd slachten voorgeschreven volgens hun godsdienst. Dit verbieden betekent inbreuk op hun godsdienstvrijheid. Hoe zit dat met het stenigen van 'overspelige' vrouwen en het afhakken van handen van dieven? Valt dat ook onder godsdienstvrijheid? Ja, dan is protesteren daartegen een gotspe.

Vellah Colcher,

Amsterdam, onorthodoxe jodin

Partijorgaan

De krant lijkt steeds meer het partijorgaan van de PVV te worden; deze week in ieder geval weer een hele pagina voor een zogenaamd jong partijtalent(Uitgelicht, 15 december) en de 'brief van de dag' (O&D, 16 december) van een andere partijvoorganger.

Toch maar even laten weten dat ik dat wat te veel vind, anders trekken Ombudsvrouw en redactie weer de conclusie dat alle lezers dat op prijs stellen. Niet dus.

Ron van den Berg,

Monnickendam

undefined

Meer over