Brieven

Islam

Helemaal eens met imam Safeer Siddiqui uit Nunspeet in de rubriek Opinie & Debat van 19 juni dat we goedwillende moslims als voorbeeld moeten nemen. Helaas zien of horen we die vrijwel nooit.

Nog geen demonstratie van die welwillende moslims gezien die tegen vrouwenonderdrukking, homohaat en nu weer de gruwelijke sectarische moordpartijen van ISIS zijn. Nooit een woord van afkeuring waar het gaat om stuitende misdaden door moslims tegen de mensheid begaan, wel vaak de oogkleppen op, zoals nu weer de eerwaarde imam.

Maar het zal allemaal wel niets met de islam te maken hebben, zoals valt te lezen in het voortreffelijke ironische stuk van Max Pam in de Volkskrant van woensdag 18 juni.

Jaap Faber, Heemstede

undefined

Ombudsman

Gezien de geformuleerde eisen in de profielschets voor de toekomstige Ombudsman (m/v) (Ten eerste, 19 juni) denk ik dat we binnen afzienbare tijd De Rijdende Rechter als nieuwe Nationale Ombudsman gaan beëdigen. Dat klinkt mij in ieder geval beter in de oren dan wat er de afgelopen weken over Van Woerkom naar voren is gekomen. Maar dat is mijn oordeel en daarmee mag u doen wat u wilt.

Casper Weekhout, Utrecht

undefined

Hoezo kwaliteit?

De Volkskrant meldt dat de Kamer ontstemd is over ABN Amro (Economie, 19 juni), maar in het artikel valt verder te lezen dat de VVD en minister Dijsselbloem niet van plan zijn om hier in te grijpen 'zolang ze zich aan de wet houden'.

Een paar jaar geleden is echter aangegeven dat inkomens boven de balkenendenorm eerst vrijwillig moesten worden afgebouwd om aan deze norm te voldoen en dat ze daarna in vier jaar bij wettelijke maatregelen naar beneden zouden worden bijgesteld.

Zalm zegt dat deze verhoging nodig is om de kwalitatief goede managers binnenboord te houden, maar dit getuigt van het ontbreken van realiteitszin. Allereerst heeft de staat de bank moeten redden van de ondergang die het gevolg was van de graaizucht van deze managers. Dus hoezo kwaliteit? Daarnaast geeft Zalm aan dat hij bang is dat deze bankiers anders naar het buitenland gaan, omdat ze daar een hoger loon krijgen. Laat deze mensen direct gaan.

Er zijn genoeg werkwilligen die wel beschikken over kwaliteit en integriteit om een bank te kunnen beheren, terwijl de integriteit bij de huidige generatie van bankmanagers ver te zoeken is. Ze zijn zich namelijk nog steeds niet bewust van de ellende waarin ze iedereen hebben gestort die als gevolg van de economische en morele crises van werk en inkomen is beroofd.

Het wordt tijd dat de maatschappij wordt beschermd tegen dit soort mensen met een zeer beperkt ontwikkelde gewetensfunctie .

Anneke Palsma, Poortugaal

undefined

Leergierig

C. Z. de Jong vraagt zich leergierig af: 'Hoe kan je in godsnaam zelf persoonlijk winst maken, terwijl je bezig bent met het geld van het bedrijf waarbij je in dienst bent?' Hij wil het ook leren (O&D, 19 juni).

Ik leg het uit.

Ik ben huismeester bij een semi-overheids adviesbureau. Daar vul ik in de wachtkamer wekelijks de koffieautomaat en leeg de centenbak. Van een deel van dat geld koop ik steeds een totoformulier. Als ik winst heb gaat het geleende geld weer naar de financiële afdeling. Als ik niks win, viel de koffieverkoop die week wat tegen. Loopt prima zo. Bij Vestia ging het in wezen net zo. Nou ja, paar nullen erbij, of liever gezegd: eraf...

Paul Steijnen, Utrecht

undefined

Nieuwe truc

Zzp'ers zijn sappelende kruimelaars in de marge van de maatschappij, die met veel bloed, zweet en tranen hun centjes bij elkaar proberen te schrapen. Ik kan het weten, want een van hen ben ik. En nou wil men er een pensioenfonds voor oprichten (Voorpagina, 19 juni) . Mijn wantrouwen werd direct wakker. Slecht idee. Dit riekt naar oplichting.

Pensioenfondsen betekenen voor werknemers verplicht iedere maand een bedrag afstaan om - als je de pensioenleeftijd al haalt - veel minder geld te krijgen dan ze je de hele tijd beloven. Ondertussen zitten die fondsen in glimmende gebouwen hun administratie te voeren, met veel personeel, malafide managers en directeuren met dikke salarissen en auto's met chauffeur.

Dat hele idee van een pensioenfonds voor zzp'ers is volgens mij niet meer dan een nieuwe truc om de arme krabbelende kleine zelfstandige aan hogere lasten te helpen. Je kunt beter sparen, dan heb je het nog een beetje zelf in de hand, een wijze les die ik leerde van een hoge ome in mijn tijd bij de FIOD. Het is maar dat u het weet.

Rob Zwetsloot, Amsterdam

undefined

Schaf provincies af

Wat een ontstellend verlies aan tijd en geld, dat gedoe over die superprovincie (Ten eerste, 18 juni). We zijn in korte tijd van 1.200 naar 400 gemeenten gegaan. Daarmee is de rol van een provincie geleidelijk overbodig. Wat nog rest kan door waterschappen worden gedaan. Mijn voorstel: hef de provincies op. Voordelen: meer verantwoordelijkheid voor samenwerkende gemeenten, een forse vermindering van het aantal ambtenaren, overheveling van forse provinciale 'spaarpotten' naar de schatkist. Vraag het de bevolking. Een ruime meerderheid is die provincies zat.

Chiel Wester, Soest

undefined

Meer over