Briefwisseling op Twitter en pestkoppen bij RTL Boulevard

Arjen Lubach drukte een woordenstrijd gewoon de kop in. En wanneer krijgt RTL Boulevard een koekje van eigen deeg?

Nadia Ezzeroili
Arjen Lubach. Beeld anp
Arjen Lubach.Beeld anp

Verzoening op Twitter

De eerste (controversiële) aflevering van Zomergasten was nog niet voorbij, of volgende Zomergast Arjen Lubach ontketende een nieuw relletje op Twitter.

'Islam is geen ras', twitterde Lubach zondagavond toen Dyab Abou Jahjah tijdens de uitzending stelde dat islamofobie racistisch is. Vertel dat maar aan iemand die niet islamitisch (meer) is, maar wel een Noord-Afrikaans of Turks uiterlijk heeft met een voorkeur voor volle hipsterbaardjes, kreeg de komediant direct terug van ervaringsdeskundigen: vaak wordt islam wel degelijk gekoppeld aan etniciteit. Ook rapper Jiggy Djé (Vincent Patty) reageerde verontwaardigd op de talkshowman.

Gaan we weer, zou je denken. Weer een gewichtige woordenstrijd tussen twee BN'ers die binnen enkele tweets zal ontaarden in oeverloze jij-bakken.

Maar dat gebeurde niet. In een lange brief op Twitter, gericht aan Jiggy Djé lichtte Lubach zijn tweet uitgebreid toe. In Comic Sans lettertype, als een extra gebaar van 'verzoening'. Jiggy Djé reageerde daarop ook met een lange brief, afgesloten met een allerzoetst ps-je: 'Ik hoop dat je weet dat ik je hoog heb zitten, al sinds dat Eminem dat ene liedje van jou coverde.'

Jammer voor de ramptoeristen, hoopvol voor de wereldverbeteraars.

Nadia Ezzeroili

Boulevard-bully's

Cyberpesten en bodyshamen op sociale media, het komt steeds vaker voor, zei presentatrice Nicolette Kluijver woensdagavond in RTL Boulevard.

Pesten voor volwassenen, duidde psycholoog Kelly Weekers het 'bizarre fenomeen' waar ook bekende Nederlanders en beroemde supermodellen mee te maken krijgen. 'Ik denk dat we elkaar langs de maatstaf van perfectie leggen die eigenlijk veel te hoog is, maar dan heb je dus altijd iets op- of aan te merken over een ander.' Héél heftig, vonden ze dat aan de desk bij Boulevard.

De show eindigde met het vernieuwde Rad van Fortuin, dat binnenkort met André Hazes jr. als presentator begint op SBS6. Boulevard was op visite gegaan bij oud- presentator Hans van der Togt om een succeswens voor de nieuweling op te nemen.

Frank Dane, loco-Albert Verlinde, nam een paar veelbetekenende seconden stilte in acht. Zijn mond viel open: 'Wat is er met Hans van der Togt gebeurd?' Lifestyledeskundige Anna Nooshin deed verontwaardigd van 'Nou!' Kluijver moest lachen. En daar popten een oude en een recente foto in beeld. Ja, Van der Togt was iets voller geworden. Dane, met een grijns: 'Hij is een beetje veranderd, Hans.' Tijd om de hypocriete Boulevard-bully's een pestprotocol te laten tekenen.

Gidi Heesakkers

Meer over