Brief van de dag

OOSTHUIZEN - Realiteitszin

Betaald voetbal moet realiteitszin krijgen volgens Gaston Sporre (Opinie& Debat 11 mei). De ex-voorzitter van FC Zwolle betwijfelt of die realiteitszin er komt en noemt onder meer de verminderde media-inkomsten een punt van zorg, waardoor clubs in de toekomst extra alert moeten zijn op de boekhouding. De Eredivisie CV en de grootbanken krijgen een veeg uit de pan van Sporre. Want sinds wanneer maak je beleid op verwachtingen?

Hij rept in zijn hele verhaal met geen woord over de exorbitante spelerssalarissen bij veel clubs. Die maken bij veel clubs volgens onderzoek 60 tot 70 procent van de begroting uit. Een gemiddelde speler in de eredivisie verdient 350 duizend euro; ver boven de Balkenendenorm van 187 duizend euro. Daar zal in gesneden moeten worden en veel clubs hebben daarmee al een begin gemaakt. En waarom moeten clubs een dure directeur voetbalzaken en een directeur algemene zaken in dienst hebben? Aan de uitgavenkant kan nog flink gesneden worden.

Misschien kan Gaston Sporre eens een kijkje nemen in de keuken van de kerngezonde club FC Volendam, waar voorzitter Henk Kras al jarenlang niet meer uitgeeft dan er binnenkomt. En zoals blijkt uit de prestaties van Volendam, hoeft dat niet ten koste te gaan van de sportieve ambities. Zo moeilijk is de oplossing dus niet, maar dan moet je niet naar anderen wijzen zoals Sporre doet.

undefined

Meer over