Brief van de dag 'Zomergasten was idee van krijn ter braak'

De oorsprong van VPRO's Zomergasten was niet diep filosofisch, onbegrijpelijk kunstzinnig of buitengewoon intellectueel. Nee, de oorzaak was veel prozaïscher: poen!

In het inleidend commentaar in de jubileumuitzending van zondag 15 juli zei Roel van Broekhoven dat het programma was bedacht door 'een aantal programmamakers'. Mede-samensteller Harry Hosman wist wel beter, maar hield zijn mond. Krijn ter Braak, de enige bedenker van het legendarische programma, kwam niet aan het woord in de jubileumuitzending. Geschiedvervalsing is van alle tijden, dus hoogste tijd om even iets recht te zetten nu het nog kan.

In 1988 was ik zakelijk leider van de VPRO en zat met een behoorlijk financieel probleem voor de winterprogrammering. Dat betekende dat de aankomende avondvullende zomeruitzendingen voor het zeer bescheiden bedrag van (toen nog) 50.000 gulden out of pocket moesten worden geproduceerd. Een waanzinnig laag bedrag, vrijwel onmogelijk te realiseren. Geen van de programmamakers wist iets creatiefs te bedenken.

Toen kwam Krijn ter Braak, theatermaker, regisseur en acteur, destijds hoofd televisiedrama van de VPRO, met het briljante idee om een avondvullend programma te maken met 1 gast en 1 presentator, naar analogie van Het Marathoninterview op de VPRO-radio vrijdagmiddag. De gast mocht voornamelijk kiezen uit oude VPRO-fragmenten, dat scheelde weer uitzendrechten. Niemand, ook Krijn niet, besefte toen dat dit programma 25 jaar later een waar 'instituut' zou worden. Peter van Ingen werd presentator. Van Ingen was in vaste dienst en drukte dus niet op de extra kosten.

Nóg hoor ik Krijn, met zijn diepe, sonore stem, zijn briljante idee die maandagochtend toelichten op de plenaire redactievergadering. Het was voorjaar 1988. Toen hij jaren later in ongenade was gevallen bij hoofdredacteur Kiers en de VPRO had verlaten, moest hij procederen om zijn naam weer op de aftiteling te krijgen. Ook in deze jubileumuitzending was het kennelijk te veel gevraagd om in de aftiteling te vermelden dat Zomergasten een idee is van Krijn ter Braak! Het is allemaal te treurig voor woorden. Het zou de VPRO sieren in de eerstvolgende aflevering van Zomergasten deze omissie recht te zetten.

, Rotterdam

voormalig Zakelijk Leider

VPRO televisie

undefined

Meer over