Brief van de dag 'directies moeten durven opstappen'

ROB BOXHOORN

Als verpleegkundige met ruim veertig jaar ervaring ben ik ontzettend blij met het grote artikel in uw krant over verpleeghuizen (Ten eerste, 14 april). Blij dat u zeer ruim aandacht geeft aan de schrijnende toestanden, bedroefd om het weer te moeten lezen.

Al heel lang wordt geconstaeerd dat de kwaliteit van zorg binnen de verzorgings- en verpleeghuizen achteruit holt. De zere plek is nu met dit verhaal weer zichtbaar gemaakt. De crux van de problemen zit in het niveau van het personeel en de enorme onderbezetting.

Niet alleen mijn collega's maar juist de rechtstreeks betrokkenen, lees naasten, roepen dit al jaren. Het management poetst de problemen systematisch weg, daar zijn ze voor ingehuurd. Bewijs daarvoor is de uitspraak in het artikel van Aad Koster die stelt dat het slechts om incidenten gaat. De politiek durft aanpakken niet aan, bang dat een drastische reorganisatie weer geld gaat kosten. Ook de inspectie functioneert niet. Zo houden we het probleem levend, terwijl de ouderen in de sector een langzame 'onverzorgingsdood' sterven. Maar waarom staat het personeel dan niet massaal op, net als bijvoorbeeld de schoonmakers?

Het hart voor de cliënten is te groot, je laat ze niet in de steek. Dat is een vorm van morele chantage. En hoe lager geschoold het personeel is, des te minder oppositie valt te verwachten. Dus het management kan rustig achterover leunen. Als je als directie echt een hart hebt voor je cliënten, sta je pal voor kwaliteit, je maakt een keuze, zet meer personeel in, je hebt het lef om je budget te verhogen. Dan wordt het probleem echt zichtbaar.

Beter pijn in de portemonnee dan cliënten die lijden en als niets helpt, rest nog één alternatief: stap op. We kunnen de ogen echt niet meer sluiten voor deze vreselijke toestanden. In de politiek is het momenteel hot om onafhankelijke onderzoeken te verrichten.

Dus minister, formeer een niet besmette commissie die snel aan het werk kan. Ik weet zeker dat iedere burger er geld voor over heeft, ook in deze moeilijke tijden, als het maar leidt tot structurele verbeteringen voor onze ouderen die volledig afhankelijk van ons zijn geworden. Aan liefde van ons als professionals om te (ver)zorgen ontbreekt het niet.

Oegstgeest

undefined

Meer over