Bridge 

Bas Drijver en Sjoert Brink zijn sinds de Olympiade van 2004 uitgegroeid tot de steunpilaren van het Nederlandse team. Bij dat evenement hadden zij nog verschillende partners, maar sindsdien zijn zij een succesvol duo. Het was een schok toen de wereldkampioenen van 2011 dit jaar de voorkeur gaven aan de lucratieve Chinese competitie in plaats van het EK. Zakelijk gezien een begrijpelijke daad, sportief een aderlating.

Captain Eskes en coach Bakkeren stuurden als laatste selectiemoment drie paren van Team Oranje naar de 'Neighbours Challenge' in Kopenhagen. Naast Simon de Wijs en Bauke Muller (met hun Tarzansysteem) gaan Louk Verhees en Ricco van Prooijen (beide paren maakten deel uit van het gouden WK-team) en, voor het eerst in de Nederlandse EK-geschiedenis een gemengd paar, Magdalena (Magie) Ticha en Richard Ritmeijer bij het EK (Opatija 22 juni-2 juli) de driekleur verdedigen.

De uitkomst vertrouwen was in diagram 1 de basis van het winnende tegenspel.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

---1¿

pas1¿pas1SA

pas2¿pas2¿

pas2¿pas2SA

pas3SApaspas

pas---

2¿: mancheforcing relay; om vijf-drie fit ¿ op te sporen.

West kwam tegen 3SA uit met ¿8 en de leider, Ticha (23 jaar jong en nog altijd een junior), won met ¿B in zuid. Zij speelde schoppen naar ¿10 en ¿V in oost die een kleine ruiten vervolgde. De leider zette ¿9 in zuid. West won ¿A en vervolgde ruiten; ¿B in oost voor ¿H in zuid. Schoppen naar ¿B en ¿A in oost. Oost mocht ¿V maken maar de leider had in ¿10 een stop en haalde 3SA binnen met drie klaverenslagen, vier in harten en één zowel in ruiten als schoppen. Op de andere tafel vervolgde oost, aan slag met ¿V, wel met klaveren. En na ¿A opnieuw klaveren. West had nu twee vrije klaveren met ¿A als entree. De leider stak over naar ¿A, nam ¿10 mee, de schoppen vielen niet, en speelde ruiten naar ¿H. West won met ¿A, nam twee vrije klaveren op en stak in ruiten over naar ¿V in oost die ¿8 als derde down incasseerde.

In diagram 2 verhoogde west de inzet.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

---3¿

pas4¿paspas

dblpaspaspas

Op de andere tafel ook 4¿, maar west zweeg in alle talen en raapte drie ongedoubleerde downslagen op (-300). Joris van Lankveld als west (die met Berend van den Bos op het laatste moment buiten het EK-team viel) liet wel een strafdoublet op 4¿ los. Daaraan lijk je met drie zekere slagen (¿H, ¿V en ¿A) en de lengte in troef geen buil te kunnen vallen.

West kwam tegen 4¿ uit met de singleton ruiten. De leider won met ¿A en deed argeloos een intermezzo met klaveren naar ¿10 en ¿V in west. West speelde razendsnel ¿A na en viel de troeven van zuid aan. Zuid troefde en speelde ¿A en ¿B voor ¿V in west. Deze persisteerde in klaveren, west en zuid werden nu even lang, zodat de leider de controle uit handen gaf en een klaverenslag, ¿H en vier troefslagen verloor. Dat waren ook drie, maar dan wel gedoubleerde downslagen (+800).

undefined

Meer over