Bridge

Na een intensieve zomer met drie maanden ononderbroken internationaal topbridge keren we dit weekeinde terug in de nationale toernooizalen. Als opening van het seizoen herstelden sponsors Max Abram en Herman Drenkelford in Amsterdam de jaarlijkse top-12 in ere. In 1996 gestart als Modalfa, na een naamsverandering in 2008 terug als Het Witte Huis.

De wereldkampioenen van 2011 nemen deel, evenals de twee andere topparen uit Team Oranje. Ook drie van de zes junioren die onlangs in Taicang de wereldtitel grepen zijn van de partij.

Laura Dekkers-Marion Michielsen, Magdalena Ticha en Meike Wortel vormen de vrouwelijke inbreng, de laatste als kersverse winnares in Lille. Via BridgeBaseonline, zaterdag en zondag vanaf 11.00 uur, is het rechtstreeks te volgen.

Simon de Wijs speelde zich al tijdens de top-12 van 2004 nadrukkelijk in de schijnwerpers. Het hoogstandje in diagram 1 was goed voor de overwinning.

Diagram 1

westnoordoostzuid

--pas1¿

2¿6¿6¿7¿

dblpaspaspas

In die jaren maakten Muller-De Wijs nog gebruik van een traditioneel, natuurlijk biedsysteem. Tegenwoordig produceren zij verbazingwekkende biedverlopen met 'Tarzan'.

Met 2¿ gaf west een tweekleurenspel aan met een vijfkaart zowel in harten als in schoppen. De wilde verdelingen veroorzaakten een woest biedverloop,.

Het lag in de lijn der verwachtingen dat oost tegen 7¿ wel met 7¿ had gered; dat gaat maar twee down en -300 is een goedkope investering tegen -1440. Oost respecteerde het doublet van west dat de wens van tegenspel inhield; ¿HV leken een zekere slag.

West kwam tegen 7¿ uit met ¿B, een klaveren weg uit de dummy, voor ¿A in zuid. Een kleine ruiten naar ¿V en ruiten naar ¿H. Dan een kleine schoppen uit zuid, west ¿4, en in de dummy gesneden met ¿8! Die snit op ¿B10 was nodig omdat de leider een vierde schoppenslag nodig had om de tweede klaverenverliezer uit de dummy op te ruimen.

De top-12 is een wedstrijd op zes tafels waarin elk resultaat wordt uitgerekend (cross imps) tegen de scores van vijf paren in dezelfde windrichting. Als de leider tegen jou speelt zoals in diagram 1 ben je niet jarig.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

---pas

pas1¿pas1¿

pas4¿pas4¿

pas4SApas5¿

pas6¿paspas

pas---

West kwam tegen 6¿, respectievelijk 4¿, uit met ¿V. In 4¿ een gemakkelijk spel; je laat de eerste slag lopen voor ¿A en het vallen van ¿V geeft twee overslagen. In 6¿ troefden de leiders ¿V in de dummy. Daarna speelden zij ¿A en kregen het goede bericht van ¿V in west. Twee leiders speelden ¿A, ¿H en ¿V.

Oost troefde, zuid troefde over maar er was hierna geen speelwijze voor twaalf slagen. Een andere leider trok na ¿A nog drie keer troef, eindigde in zuid en vervolgde daarna met een kleine klaveren naar ¿10 in noord. Dat was een succes. Deze -1430 met daarnaast drie keer -680 en twee keer +100 op de scorestaat kostte oost-west handenvol punten (-57 imps). De kans is reëel dat ook de top-12 van 2012 op een dergelijk groot spel beslist gaat worden.

undefined

Meer over