Bridge 

Ooit kon je dertig weekeinden per jaar in toernooien aan de slag. Dat aantal verminderde helaas drastisch. Sponsoren trokken zich terug; bridge op het internet breidde zich uit; de doorsnee liefhebber heeft voldoende aan de wekelijkse clubavond. Een ploeg Nederlandse spelers greep tijdens de drie Paasdagen hun kans in het International Bridge Championship of Antwerp. Aanjager Steve de Roos, nog niet zo lang geleden lid van het Belgische juniorenteam, snapt wat de ambitieuze bridger wenst. Op zaterdag vierenvijftig spellen in de viertallen, gevolgd door dertig spellen in de paren. Op zondag en maandag de finales. De sfeer in de fraaie bridgeclub Riviera te Deurne was intens maar vriendelijk. Er werd fel gestreden om elk punt met als bonus een goedgevulde prijzenpot. Meike Wortel-Jacco Hop deden de grootste greep door de winst (met Belgisch nevenpaar) in de viertallen plus de overwinning in het parentoernooi.

In toernooibridge krijg en geef je niets cadeau. Dat leidt, zoals in diagram 1, wel eens tot een catastrofe.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

--1¿dbl

1¿pas1¿pas

paspas--

Zuid heeft een formidabele hand maar gaf het (noord-zuid maken tien, elf slagen in ¿) al op na 1¿ door west en 1¿ door oost. Na een kleine schoppen als uitkomst tegen 1¿, voor ¿V, speelde de leider ¿A. Zuid mocht troeven maar kon niet voorkomen dat 1¿ werd gemaakt. Ook op de andere tafel eindigde het bieden bijna in 1¿, maar dan in noord-zuid.

westnoordoostzuid

--1¿1¿

paspas1SAdbl

pas2¿pas3¿

3¿dblpaspas

pas---

1SA toont een hand met 18-19 punten; met 15-17 opent oost 1SA. Bij west gingen er geen alarmbellen rinkelen, getuige het riskante 3¿-bod. Het doublet op 3¿ door noord, met alleen ¿B, oogt bizar. De verklaring: noord wilde 4¿ spelen, maar liet aan zuid de eindbeslissing. Zuid wist wat te doen! Tegen het armzalige 3¿ kwam noord uit met ¿9 voor ¿H. ¿A en een derde schoppen getroefd in noord. Klaveren getroefd in zuid. De vierde schoppen, door de leider in paniek met ¿H getroefd. Harten via ¿8 voor ¿9 in zuid. Na ¿A en ruiten voor ¿H kreeg zuid nog twee troefslagen voor vier down. Min 1.100 is een dure prijs als je even eerder rustig 1¿ kon tegenspelen.

Een bijzonder scenario in diagram 2: dertien slagen maken in een deelscore maar toch de hoofdprijs pakken.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

---3¿

paspaspas-

Op veel tafels liet een al te passieve oost, 3¿ zou tot het onverliesbare 4¿ leiden, 3¿ spelen. 3¿ ging meestal één down door het verlies van een hartenslag, twee klaverenslagen en verliezende snits op ¿H en ¿H. Eén leider leek door de kaarten heen te kijken. West kwam tegen 3¿ uit met ¿7 en de leider vermoedde dat dit een singleton was. Om de introever te voorkomen direct ¿A genomen, waar ¿H onder viel. Nu dreigde er een schoppenintroever in oost. De leider speelde daarom ruiten naar ¿A, bij west de secce ¿H. Zeven ruitenslagen plus zes schoppenslagen en de verrassende +190 goed voor een score van 100 procent.

undefined

Meer over