Bridge

Clubavonden, competities en nationale kampioenschappen vullen de kalender van de herfst tot en met de lente. In de zomer nemen topbridgers deel aan internationale kampioenschappen, terwijl de liefhebbers Europa afreizen voor een bridgefestival.

Eén wedstrijdvorm is niet aan een seizoen verbonden. Elk weekeinde is er wel ergens in Nederland een drive waarin de deelnemende paren van koffiehuis naar café of restaurant wandelen voor een speelronde.

Apih (Groningen) vond deze formule in 1983 uit. Den Bosch had in 1999 het record aantal deelnemers van 1.978 paren. Bridge als hoofdmoot met een leuke bijrol voor het aangenaam verpozen. In de Amsterdamse 'Pijp' liepen Eerste Pinksterdag veel bridgers rond in de Quibus Hamster-drive. In diagram 1 kansen in beide windrichtingen.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

-pas2¿2SA

3¿dblpas3SA

paspaspas-

Na de Muiderbergse 2¿-opening (5¿ plus 4¿ of 4¿, 6-11 punten) was 3¿ niet zachtzinnig. Het verkeerde moment? Na het informatieve doublet op 3¿ konden noord-zuid +500 of +800 (3¿ gaat zeker twee down en misschien drie) oprapen. Met die scores versla je ruimschoots de +400 van een niet kwetsbare 3SA. Zuid weigerde dit geschenk en koos ervoor zelf te spelen.

West kwam tegen 3SA uit met schoppen: ¿B in de dummy, ¿H in oost, gedoken door zuid. Het schoppenvervolg voor ¿A. De leider begon met een kleine harten naar ¿H in de dummy en speelde ruiten, oost dook en zuid zette ¿H. De leider gaf ¿H aan west en maakte twee schoppenslagen, twee in harten, één in ruiten en vier in klaveren voor +400. De leider pakte het prima aan door eerst ruiten te spelen en daarna klaveren. Begint hij immers na ¿H met de snit op ¿H dan wint west de slag en speelt de schoppen van oost vrij, die dan nog ¿A als entree heeft. Toch kon oost het laatste woord hebben. Neemt hij in de eerste ruitenslag ¿A en vervolgt hij harten, dan heeft west met ¿H de entree voor twee hartenslagen en 3SA gaat min één. Uiteindelijk deelden beide paren (55 voor NZ tegen 45 in OW) de matchpoints.

De 31-ste cafédrive Apih in Groningen werd een prooi voor ex-junioren Niek Brink (zilver op het EK-junioren in 2000) en Gerbrand Hop (wereldkampioen bij de junioren in 2012) die in diagram 2 vrij toevallig de topscore boekten.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

---2SA

pas3¿pas3¿

pas4¿pas4¿

pas4¿pas4SA

pas5¿pas5¿

paspaspas-

In een parenwedstrijd telt elke overslag en het zag er naar uit dat de leider ¿A en ¿H ging verliezen en dan om 5¿ te maken ¿V langs de juiste kant moest snijden. West kwam tegen 5¿ uit met klaveren en zo kreeg de leider ¿V in de schoot geworpen. Deze uitkomst bezorgde de leider wel enige vrees voor een klaveren introever. Om die te verijdelen besloot hij ¿A en schoppen te spelen, een groot succes toen bij west de secce ¿H tuimelde. De troeven getrokken en op twee vrije klaveren in de dummy gingen ¿HB van zuid weg voor dertien slagen, +510 en een score van bijna honderd procent.

undefined

Meer over