Bridge

Vanwege de wereldkampioenschappen (Bali, 16-29 september) begint de nationale competitie pas in oktober. Tijdens het Erasmus-festival (9-12 augustus in de Lombard, Rotterdam) maakten veel paren de vingers los. Ook in de Bridgeweek van de 's-Gravenhaagse Bridge School (24 augustus tot en met 1 september) is er dagelijks volop gelegenheid om kersverse partnerships uit te proberen, vastgeroeste afspraken op te frissen en stroeve conventies aan te passen.

Preëmptieve biedverlopen zoals in diagram 1 belemmeren een wetenschappelijke aanpak.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

4¿dbl5¿6¿

pas6¿pas6¿

paspaspas-

In het open Erasmus-parentoernooi bereikten slechts enkele paren de uitstekende 7¿. Zuid meende met 6¿ gevolgd door 6¿ zowel de renonce klaveren als interesse in groot slem aan te geven. Noord zag in de matige harten het gevaar van een verliezer en zwaaide af in 6¿.

De zuid die na 5¿ moedig en ondernemend wel 7¿ bood moest nog spelen voor dertien slagen. West kwam tegen 7¿ uit met ¿A getroefd in zuid. In twee keer de uitstaande troeven getrokken. Met de harten bij oost-west drie-twee verdeeld is het afspel eenvoudig. Na ¿A en ¿H bleek de hartenstop in oost. De leider speelde ook ¿V, west gooide steeds klaveren af, en daarna vier keer troef. De ruiten dienden hierna voor vier slagen gespeeld te worden. ¿A, ruiten naar ¿H en ruiten uit zuid, oost bekende twee keer, en west speelde in de derde ruitenslag een kleine ruiten: ¿V of de snit met ¿10? De leider wist van een singleton zowel in ¿ als ¿ in west plus drie ruiten. Zeven of acht klaveren? West opende kwetsbaar met 4¿ en dat wees in alle waarschijnlijkheid op een achtkaart ¿: er was in west geen plaats over voor een vierde ruiten. De leider zette ¿V en bij oost viel ¿B met ¿10 als de dertiende slag.

Een subtiele miniatuur uit de Haagse bridgeweek van 2008 in diagram 2.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

--3¿4¿

paspaspas-

West kwam tegen 4¿ uit met ¿10, ¿3, ¿B, getroefd in zuid. De leider trok in drie keer de uitstaande troeven. Dan ¿A, ¿3,¿2 en ¿B gevolgd door ¿10, ¿4, ¿6 en in oost een ruiten weg. De leider ging naar ¿H van slag en west speelde ruiten, ¿V getroefd in zuid. Er was geen manier om aan het verlies van drie klaverenslagen te ontkomen: één down. De winstvoering was elegant en doeltreffend: na ¿A neem je ¿10 over met ¿A in de dummy. Troef een ruiten en ga met ¿9 naar ¿H in west van slag.

West heeft alleen zwarte kleuren over en moet de leider of ¿8 in noord dan wel ¿H in zuid als tiende slag geven.

23-ste SBS-bridgeweek; inschrijven via www.sbsbrid-ge.nl of tot een half uur voor aanvang bij de SBS aan de Kerketuineweg 2 in Den Haag

.

undefined

Meer over