Bridge

Monte Carlo is synoniem voor het grote geld. Het vriendelijke belastingklimaat oefent nu eenmaal aantrekkingskracht uit. Bridgefanaat Pierre Zimmerman (Frankrijk/ Zwitserland) woont er. Hij nam Franse, Italiaanse en Noorse topbridgers in dienst. Dit team won als Monaco deze zomer het EK.

De Cavendish Invitational, in 1975 gestart in New York, speelde zich vorige week af in het prinsdom. De winst was voor Ron Schwarz (26) en Lotan Fisher (23) uit Israël. Jan Jansma-Gert-Jan Paulissen speelden een sterke voorronde en kwalificeerden zich als 6de van 58 topparen voor de finale. Hoog competitieve spellen zijn in de formule van de Cavendish (cross-imps: elke score vergeleken met alle andere tafels) de voornaamste puntenbron.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

--pas3SA

4¿4¿5¿5¿

pas5¿paspas

6¿dbl6¿dbl

paspaspas-

3SA gaf een sterke 4¿of 4¿opening aan. West, Paulissen, greep gretig zijn kans met 4¿. Na 4¿probeerde oost, Jansma, met 5¿een uitkomst in klaveren aan te geven; de enorme hartensteun garandeerde een veilig heenkomen. Zuid zag slempotentie en toonde dat met 5¿. Het Nederlandse paar had de tegenpartij nu in de downzone als west tegen 5¿tenminste met ¿A uitkomt en klaveren vervolgt. West had een ander idee van 5¿en zag 6¿, misschien gemaakt en anders wel een goedkope verzekering, door oost geconverteerd naar 6¿en onvermijdelijk één down.

westnoordoostzuid

--pas4¿

4SA5¿paspas

dblpaspaspas

Toch was min 100 voor oost-west een prima resultaat. Veel paren in noord-zuid boden en maakten 5¿na de voor de hand liggende uitkomst met¿H. Op¿A verdween direct een klaverenverliezer van zuid. Een opvallend detail is dat behalve na A gevolgd door ¿H ook een uitkomst in ruiten 5¿ laat sneuvelen. In diagram 2 werd moed in het bieden rijkelijk beloond.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

--3¿pas

4¿paspas4SA

dblpaspas5¿

paspaspas-

Dikwijls mochten oost-west rustig 4¿spelen. 4¿wordt gemaakt; een klaverenverliezer uit oost verdwijnt op een hoge harten van west: ¿V,¿H, ¿A, gevolgd door ¿B daarna ¿10 als parkeerplaats voor een klaveren.

De zuid die na 4¿ met 4SA, het lage (¿+¿) tweekleurenspel, in de markt kwam, won de jackpot. Interessant is de pas van noord na het doublet op 4SA. Nu kwam 5¿ in de zuidhand waar het onverliesbaar is. Eén hartenverliezer van zuid gaat weg op ¿A in noord. Nadat de leider ¿A eruit heeft gespeeld, verdwijnen op ¿B96 van zuid (de klaveren zitten drie-drie bij oost-west) drie harten uit de dummy; een harten wordt afgestaan en de laatste harten van zuid in noord getroefd. 5¿ te spelen door noord kon down met de uitkomst van ¿V, en drie hartenslagen voor oost-west.

undefined

Meer over