Bridge

Het Nederlandse juniorenteam slaapwandelde tijdens de eerste dagen van het EK te Wroclaw. Vervolgens beet de ploeg fel van zich af. Even gloorde zelfs het podium, maar in de slotronde werd verloren van Denemarken. Het team plaatste zich wel voor het WK.

Het ideale eindcontract bleef in diagram 1 buiten beeld.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

2¿pas3¿4¿

paspaspas-

Na de aanvallende zwakke 2¿ door west, Ernst Wackwitz, maaide oost, Chris Westerbeek, met het preëmptieve 3¿ de biedruimte voor de Franse zuid weg. De keuze van 4¿ (5¿ is bijzonder lastig te bereiken) was een logische maar in dit spel noodlottige. In totaal gingen in de onaangename vijf-één fit in 4¿ vier troefslagen en ¿A verloren voor twee down.

westnoordoostzuid

paspas1¿2SA

pas3SApaspas

pas---

Noord, Jamilla Spangenberg, verkeerde abusievelijk in de veronderstelling dat niet oost maar west met 1¿ had geopend. (1¿-pas-pas-2SA = regelmatig verdeelde hand met 18-19 punten). Bij noord kam geen moment de gedachte aan 5¿ op. De verhoging naar 3SA was volautomatisch. In werkelijkheid was het 2SA-volgbod direct na 1¿ een tweekleurenspel in ¿+¿.

West besloot tegen 3SA niet in ruiten, de kleur van zijn partner, uit te komen (met ruiten uit gaat 3SA down) en koos voor de verrassingsaanval in schoppen. De eerste slag voor ¿B in zuid, Joris van Lankveld. Klaveren naar ¿10 in de dummy gevolgd door harten naar ¿H; ¿V om ¿A eruit te werken en ¿H als negende slag.

Junioren strijden zoals in diagram 2 op het scherpst van de snede.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

---pas

pas1¿2¿pas

pasdbl3¿3¿

paspas4¿pas

4¿dblpas4¿

dblpaspaspas

De Finse west kwam tegen 4¿ gedoubleerd uit met ¿10, bleef aan slag en speelde een kleine harten na. De leider, Chris Westerbeek, liet deze doorlopen naar ¿B in zuid. Na één ronde troef met ¿H volgde de herhaalde snit op ¿V. Dan ¿A en ¿H, uit zuid ruiten en klaveren weg, en de vijfde harten getroefd in zuid. Na ¿A en klaveren getroefd waren er acht slagen. Ruiten uit zuid en met ¿A10 achter ¿VB maakte de leider twee troefslagen. De jonge bridger was blij met +790 maar niet tevreden over zichzelf. Hij behield een kritische kijk: 'In het eindspel kan ik, met acht slagen op zak, schoppen (en geen ruiten) spelen. West moet een honneur inleggen voor ¿A. Ik troef klaveren en speel ruiten uit mijn hand en maak zo met ¿10 een gedoubleerde overslag en +990.'

undefined

Meer over