Bridge to Terabithia, A Fish Called Wanda

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Kevin Toma
Een fragment uit Bridge to Terabithia. Beeld -
Een fragment uit Bridge to Terabithia.Beeld -

A Fish Called Wanda

(Charles Crichton, 1988) Zaterdag, Eén, 21.10 uur

Tot klassieker uitgegroeide, bijzonder aangename misdaadkomedie met een op dreef zijnde Jamie Lee Curtis en John Cleese als verleidelijke dievegge en aanvankelijk onberispelijke advocaat. De bijrolspelers zijn zo mogelijk nog méér in hun element: Michael Palin, een stotterende vissenliefhebber, en Kevin Kline, die een domme oud-CIA-agent speelt. Gevieren beroven ze stuntelend banken en proberen ze elkaar er bovendien in te luizen, waarbij veel grappen betrekking hebben op de aloude strijd tussen Britten en Amerikanen.

Flammen & Citronen

(Ole Christian Madsen, 2008) Zaterdag, Canvas, 22.45 uur

Op feiten gebaseerde Deense film over de twee verzetshelden Vlam (Thure Lindhardt) en Citroen (Mads 'Jagten' Mikkelsen). Vlam moordt in donkere trappenhuizen. Citroen ontpopt zich als een soort Rambo. Onder de gelikte buitenkant vangen Madsen en scenarist Lars Andersen knap de morele verwarring van de laatste maanden van de bezetting. Nu een einde aan de Duitse macht in zicht lijkt, gaan er onder het verzet andere belangen spelen. De grens tussen goed en slecht, held en verrader, wordt nog vager dan hij al was.

Ain't Them Bodies Saints

(David Lowery, 2013) Zaterdag, Film 1 Spotlight, 00.35 uur

Bob (Casey Alleck) en Ruth (Rooney Mara) zijn al zo lang samen dat ze zich een leven zonder liefde niet meer kunnen herinneren. Ruth is zwanger wanneer ze samen met Bob en een gezamenlijke jeugdvriend een overval pleegt. Ain't Them Bodies Saints speelt zich af op het platteland van Texas, ergens in de jaren zeventig. Regisseur Lowery, zelf een Texaan, geeft het ruige, zinderende landschap een hoofdrol. Uitgesproken romantisch is de weelderig gefotografeerde film en onbeschaamd ouderwets, teruggrijpend op klassieke westerns en melodrama's.

Bridge to Terabithia

(Gabor Csupo, 2007) Zondag, NPO 3, 15.35 uur

Twee einzelgängers, Jesse en zijn nieuwe buurmeisje Leslie, beiden een jaar of 12, sluiten vriendschap en dagdromen in het bos achter hun huis een fantasiewereld bij elkaar. Een onverwachte gebeurtenis in het échte leven veroorzaakt een scherp contrast tussen fantasie en realiteit. Bridge to Terabithia is een mooie kinderfilm met een excellente cast: de chemie tussen Jesse en Leslie maakt dat ook ouders onmiddellijk opnieuw ervaren wat het betekent kind te zijn.

The Hunt for Red October

(John McTiernan, 1990) Zondag, RTL 7, 20.00 uur

Alec Baldwin speelt CIA-agent Jack Ryan - een creatie van bestsellerauteur Tom Clancy -maar zijn optreden in The Hunt for Red October was weinig gelukkig: hij werd volledig overschaduwd door zijn Russische opponent, de onderzeeër-kapitein Sean Connery. Dankzij Connery's optreden blijft de film spannend, zelfs tijdens de ongeloofwaardigste plotverwikkelingen.

Meer over