BRIDGE: Een schitterende driekleuren-dwang

In de zomer van 1935 voerde Ursula Flens een schrikbewind in de toernooien aan de Middellandse Zee. De fabuleus spelende vrouw tekende haar wonderbaarlijke spellen op in Ervaringen van een Bridgende Dame....

Het Nederlandse vrouwenteamboekte in 1989 grote successen met tweede plaatsen bij het EK (Türkü) en WK (Perth), Coach Niemeyer analyseert grondig in Tweemaal Zilver.

Bep Vriend en Carla Arnolds wonnen in 1994 (Albuquerque) goud bij het wereldkampioenschap voor vrouwenparen, een adembenemend verslag van de finale in het WK-boek.

Het Nederlandse vrouwenbridge kende vanaf de olympiade van Valkenburg (1980) veel hoogtijdagen. Fakkeldraagsters zijn Marijke van der Pas en Bep Vriend, al vormen zij pas sinds 1995 een partnership. Van der Pas speelde lang met Elly Schippers, goud bij het EK-paren in Monte Carlo (1980). Vriend maakte, behalve als vaste kracht - met verschillende partners - in het vrouwenteam furore met echtgenoot Anton Maas door twee keer achter elkaar (1988 en 1989) in het NK-paren de voltallige nationale top het nakijken te geven.

Van der Pas/Vriend reisden vorige week naar Peking voor het toptoernooi om de China Cup waarin zij het als lid van het Europese team opnamen tegen de World Stars, de Verenigde Staten en China.

Bridge in China is een geschiedenis met in 1989 een pauze. Vooral op de universiteiten won bridge in de jaren tachtig aan populariteit. De autoriteiten verklaarden na de tragische gebeurtenissen op het plein van de Hemelse Vrede bridge tot ongewenste sport. Het duurde tot 1993 voordat er weer in het openbaar gespeeld mocht worden.

De internationale opmars van het Chinese bridge verliep in sneltreinvaart. Vooral het nationale Chinese vrouwenteam vormt een kracht waarmee niet valt te spotten; bij het WK 1997 werd China in de finale met grote moeite door de VS gestuit. De Chinese vrouwen sleepten ook de China Cup in de wacht en verwezen Europa, met Vriend/Van der Pas, naar de tweede plaats.

Het open toernooi in Peking werd een prooi voor Frankrijk. Paul Chemla verlengde daarmee een bijna onvoorstelbare serie zeges: goud bij de olympiade in 1996 (Rhodos), wereldkampioen in 1997 (Hammamet), Europees kampioen mixed in 1997 (Aken), wereldkampioen individueel 1998 (Ajaccio) en nu de China Cup. Chemla verdient in alle opzichten de uitverkiezing door de Internatinal Bridge Press Association tot Bridge Personality 1998.

Een biedverloop met antieke kantjes maakte tijdens een toernooi in Lugano in 1935 Ursula Flens leider in 6SA.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

------2

pas3pas3

pas4pas4SA

pas6paspas

dblpaspasredbl

pas6pas6SA

dblpaspaspas

West kwam uit met een kleine klaveren voor A. Acht vaste slagen in de zuidhand, de dummy onbereikbaar vanwege de blokkerende ruiten.

De leider, Ursula Flens, nam in de tweede slag H mee gevolgd door AHV. Zij greep de enige kans om verder te komen, een secce A. Een kleine schoppen voor de inderdaad kale aas in oost die was gestript van alle kleuren behalve harten: 9, B, B en A. Op H deblokkeerde de leider de laatste ruiten, 10, uit zuid, De 9 en 8 in de dummy waren hoog. Op 9 verdween V uit zuid en een eindspel van vier kaarten was ontstaan.

Zie diagram 2

Ursula speelde 8, in zuid 6 weg. Een schitterende driekleuren-dwang. Wat west ook bijspeelde van V10, V en B, kon niet verhinderen dat de leider de rest van de slagen maakte.

Drie schoppenslagen als west 10 afgooide en V sec zette. Een klaveren/schoppen-dwang als west B wegdeed en de leider 10 als dwangkaart in de dummy kon spelen. Een harten/schoppen-dwang als west B opruimde waarna 9 in noord hoog was om west in dwang te brengen.

Vriend/van der Pas bewezen in Peking eens te meer hun waarde. Marijke van der Pas schitterde tegen China met een handig gespeelde 3SA.

Zie diagram 3

westnoordoostzuid

--122SA

pas3pas 3SA

paspas pas--

Het 2SA-bod was een transfer naar klaveren, vandaar het 3-antwoord van noord, Vriend. Zuid gaf zo een hand aan te sterk om direct 3SA te bieden.

De B-uitkomst was voor A in zuid. Een klaveren naar de heer en klaveren uit de dummy, oost een schoppen weg, bracht het slechte zitsel aan het licht. De leider, Van der Pas, maakte een verrassende vierde slag: 5, 2, 7 en 6. Een kleine harten uit noord via B voor de vrouw in west. Oost deed opnieuw een - in haar ogen - onbeduidende schoppen weg, West speelde ruiten, klein in de dummy, en oost won de slag met 8. Een kleine schoppen uit oost, Van der Pas weigerde met 8 te snijden omdat zij de eindfiguur kraakhelder voor ogen had. Na schoppen heer ook schoppen vrouw en 8 voor oost die slechts één schoppenslag kon meenemen en vervolgens in de AV van de dummy moest spelen; drie schoppenslagen en twee slagen in elke andere kleur: 3SA precies gemaakt.

Deng Xiaoping (1904-1997), de voorman van de Chinese Volks Republiek, was en bleef tot vlak voor zijn dood een fervent bridger. Hij leerde het spel aan zoon en dochter, Deng Dan en Deng Pufong. De 'Dengs' bezochten Peking samen met Ding Guagen (lid van het Politbureau, minister van Informatie en adviseur van de Chinese Bridge Associatie) met zijn zoon Ding Yu Chen. Tijdens een vriendschappelijke ontmoeting met een viertal uit de VS boden de 'Dings' snel en doeltreffend.

Zie diagram 4

westnoordoostzuid

--1pas1

pas2pas3

pas3pas3

pas3pas4

pas7paspas

pas------

De Precisie-bridgetaal vertaald: 1, zestien of meer punten met elke verdeling. 1, vijf of meer harten, acht of meer punten. 2, harten bevalt prima, hoeveel controles heb je? 3, vier (aas = 2 en heer = 1). 3, hoeveel hartenhonneurs? 3, een tophonneur. 3, wat heb je in schoppen? 4, een singleton schoppen. 7, ik weet genoeg.

Het spelen was een fluitje van een cent. Twee keer troef, A, twee schoppenintroevers in zuid, AH (de laatste schoppen uit noord weg) en de dummy was hoog.

Meer over