Bride Flight, The Shawshank Redemption, Nebraska

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Waldemar Torenstra en Anna Drijver in Bride Flight. Beeld .
Waldemar Torenstra en Anna Drijver in Bride Flight.Beeld .

Bride Flight (Ben Sombogaart, 2008)
NPO 3, 22.00-00.10 uur

Met dezelfde regisseur, dezelfde scenarioschrijfster, cameraman, editor en producenten is het geen verrassing dat Bride Flight in meerdere opzichten aan zijn voorganger De tweeling (2002) doet denken. Het verhaal omspant opnieuw bijna een heel mensenleven. Lotsverbondenheid, familiegeheimen en de Tweede Wereldoorlog spelen weer een grote rol.

Scenarioschrijfster Marieke van der Pol baseerde zich op eigen onderzoek naar de gebeurtenissen rondom de luchtrace van Londen naar Nieuw-Zeeland in 1953. Een KLM-toestel won die race, met aan boord een groot aantal jonge Nederlandse vrouwen. Uit gesprekken met mensen die de vlucht meemaakten, destilleerde Van der Pol de fictieve levensverhalen van Ada (Karina Smulders), Marjorie (Elise Schaap) en Esther (Anna Drijver). Drie vrouwen, meisjes nog, die in Nieuw-Zeeland het geluk zochten waaraan het hen in het naoorlogse Nederland ontbrak. Hartsvriendinnen zijn het niet, maar toch raken hun levens vanaf hun ontmoeting in het vliegtuig onontwarbaar verknoopt. Vooral door tussenkomst van avonturier Frank (Waldemar Torenstra). Bride Flight schetst een helder beeld van een generatie naoorlogse emigranten. Tegelijk is de film een tijdloos portret van drie vrouwen die noodgedwongen schipperen tussen droom en daad. Dankzij de vloeiende regie, de uitstekende cast, de fraaie aankleding, de goed benutte locaties en het knappe scenario is Bride Flight een meeslepende vertelling.

The Shawshank Redemption (Frank Darabont, 1994)
Net 5, 20.30-23.30 uur.

Eigenlijk is The Shawshank Redemption een opvallend conventionele gevangenisfilm. Dan het verhaal van Stephen King dat eraan ten grondslag ligt. Dat is zo onverwoestbaar sterk dat je wel móét smelten. Tim Robbins speelt de voor moord op zijn vrouw veroordeelde gevangene die in de jaren veertig Shawshank wordt binnengeleid. Verteller Ellis Boyd 'Red' Redding (Morgan Freeman), zelf oudgediende in het complex, ziet hoe snel de outsider zich aanpast, een vooraanstaande positie verwerft en de tirannieke leiding weet in te palmen. Het gegeven leent zich bij uitstek voor existentiële levensvragen en thema's als kameraadschap, trouw en verraad. Allemaal zaken die worden benut om de toeschouwer vol te raken, met een tamelijk geniale ontknoping als bonus.

Nebraska (Alexander Payne, 2013)
Film 1 Première, 12.10-14.00 uur.

De demente, alcoholistische garagehouder Woody (voortreffelijk gespeeld door Bruce Dern) móét op reis. Hij heeft 1 miljoen dollar gewonnen. Met hem voert Nebraska - uitgevoerd in sober zwart-wit - door het dunbevolkte, vergrijzende heartland van Amerika, op weg naar het prijskantoortje. Woody wil lopen. Maar als de politie hem een keer of wat van de snelweg oppikt en retourneert bij diens boze echtgenote (June Squibb), besluit zoon David (Will Forte) zijn vader te brengen. Als de tocht langs de geboorteplaats van Woody voert en David zijn vader en diens familie beter leert kennen, wordt de band niet zomaar eenduidig versterkt. Woody blijft koppig en onpeilbaar en gevoelloos voor het hartverwarmende vader-zoonsentiment - een fraai contrast.

Meer over