Column

Brics hebben nu eigen crises, maar zijn nog steeds belangrijk

Vijftien jaar geleden, vlak na 9/11, bedacht Jim O'Neill, econoom van Goldman Sachs, het acroniem Bric. Het stond toen voor Brazilië, Rusland, India en China, vier economieën die snel zouden gaan groeien en uiteindelijk het Westen naar de kroon zouden steken.

Onder anderen de leiders van de Brics-landen. Beeld epa
Onder anderen de leiders van de Brics-landen.Beeld epa

Het viertal sloot het al gauw als een ereprijs in de armen. En toen het Westen in 2008 in een enorme crisis raakte, besloten zij een eigen organisatie te vormen als tegenhanger van de G7 van rijke landen.

In 2009 werd de eerste top van de Bric georganiseerd in de Russische stad Jekaterinenburg. In 2010 kwam Zuid-Afrika erbij en werd het Brics of wel 'de grote vijf' - de landen die in 2050 samen een grotere economie willen hebben dan de G7.

Recessie

Inmiddels hebben de Brics echter hun eigen crises. Vooral de grondstoffeneconomieën van Brazilië en Rusland raakten afgelopen jaren in een diepe recessie. De achtste top, die afgelopen weekeinde plaatsvond in het Indiase Goa, kreeg dan ook opvallend weinig aandacht van de westerse media. Zelfs het voetbaltoernooi tussen de vijf landen haalde bij gebrek aan bloopers Voetbal Inside niet. Zo hot als de Brics vijf jaar geleden waren, zo onbelangrijk lijken ze nu weer.

Het tegendeel is waar. Niet alleen woont bijna de helft van de wereldbevolking in de Brics, ook is hun gezamenlijke binnenlandse product inmiddels gegroeid tot 16.600 miljard dollar: 30 procent van dat van de wereld. Een kwart van de Fortune-500 concerns huist in een van de Brics-landen. En de helft van de miljardairs.

Rusland en Brazilië kruipen op dit moment uit de recessie - de roebel en real behoren tot de snelst stijgende valuta van dit jaar - terwijl China nog altijd 6 procent groeit en India boven de 7 procent komt.

Gezamenlijk worden de Brics dit jaar 4,2 procent rijker tegen 1,6 procent voor de westerse industrielanden. Van de vijf kampen twee met corruptieschandalen (Brazilië en Zuid-Afrika) en zijn twee andere autocratisch (Rusland en China), maar ook de westerse democratieën liggen op dit moment flink met hun democratieën overhoop.

Zaken doen

Feit is dat ze zaken doen, hetgeen in de G7 nogal eens ontbreekt. Er werden in Goa concrete besluiten genomen over de oprichting van een eigen kredietbeoordelingsbureau (als alternatief voor Moody's, Standard & Poor's en Fitch), een gezamenlijke investering van 500 miljoen dollar in een Russische goudmijn en verdubbeling van de handel tot 500 miljard dollar per jaar. Er kwamen deelsamenwerkingen tot stand op het gebied van de aanpak van belastingontwijking, de bevordering van toerisme en zelfs de oprichting van een filmproductiefonds. Daarnaast hebben ze hun eigen Ontwikkelingsbank - tegenhanger van de Wereldbank - van de grond getild.

Jim O'Neill heet inmiddels Lord O'Neill en is lid van het Hogerhuis. De Brics zijn bij hun derde lustrum politiek sterker en economisch machtiger dan hij in zijn meest optimistische scenario had voorzien.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over