Nieuws

Brexitonderhandelaar Barnier uitgeschakeld als presidentskandidaat Frankrijk

Brexitonderhandelaar Michel Barnier is uitgeschakeld als presidentskandidaat voor de Franse centrumrechtse partij Les Républicains. De leden van de partij kozen twee kandidaten voor de tweede ronde: Valérie Pécresse, president van de regio Ile-de-France en Eric Ciotti, afgevaardigde voor het departement Alpes-Maritimes. Zaterdag wordt de winnaar bekend.

Peter Giesen
Michel Barnier kreeg van de leden van zijn partij Les Républicains minder stemmen dan Valérie Pécresse en Eric Ciotti.   Beeld AFP
Michel Barnier kreeg van de leden van zijn partij Les Républicains minder stemmen dan Valérie Pécresse en Eric Ciotti.Beeld AFP

Ciotti haalde 25,9 procent van de stemmen, Pécresse 25 en Barnier 23,9. De vooraf als favoriet aangemerkte Xavier Bertrand, president van de regio Hauts-de-France, bleef steken op 22,3 procent. Pécresse geldt als favoriet voor de tweede ronde, omdat de verliezers Barnier en Bertrand hun steun voor haar uitspraken. Zij zien Pécresse als een centrumkandidaat die bij de presidentsverkiezingen in april 2022 meer kans maakt dan de rechtse hardliner Ciotti.

Pécresse is een typische representant van de Franse bourgeoisie. Ze werd geboren in de deftige Parijse voorstad Neuilly-sur-Seine, studeerde aan de prestigieuze opleiding voor topambtenaren Ecole Nationale d’Administration en was minister onder Sarkozy.

Eric Ciotti is een vertegenwoordiger van de rechtervleugel van de partij. Hij profileert zich vooral op het gebied van veiligheid en immigratie. Hij wil de komende 5 jaar 25 miljard euro extra uittrekken voor politie en justitie, drugsverslaafden gedwongen opnemen, minimumstraffen instellen en een ‘Frans Guantanamo’ in het leven roepen om terroristen op te sluiten. De strafrechtelijke meerderjarigheid moet verlaagd worden van 18 naar 16 jaar.

Pécresse wil een quotasysteem voor immigranten en wil landen die uitgewezen asielzoekers niet willen terugnemen onder druk zetten. Ciotti’s plannen gaan verder. Hij belooft een referendum in juni 2022 over de principes van het Franse migratiebeleid. Ook wil hij een eind maken aan gezinshereniging van immigranten. Bij werk en huisvesting moeten Fransen en Europeanen de voorkeur krijgen.

Zemmour

Zowel Pécresse als Ciotti maakt overigens weinig kans om president te worden. Pécresse stond in de laatste peilingen op 10 procent, Ciotti op 6.

Les Républicains is de voortzetting van de partij van vroegere presidenten als Nicolas Sarkozy, Jacques Chirac en Charles de Gaulle. In 2017 leek hun kandidaat François Fillon de presidentsverkiezingen te gaan winnen, maar hij raakte verstrikt in een reeks financiële schandalen. Sindsdien is de partij in het slop geraakt.

In de peilingen voor de presidentsverkiezingen van 2022 staan ze op achterstand. Volgens de polls zal de tweede ronde gaan tussen president Macron en Marine Le Pen van het Rassemblement National. De extreemrechtse nieuwkomer Eric Zemmour is weggezakt, maar zou nog altijd meer stemmen halen dan welke kandidaat van de Républicains ook. Xavier Bertrand zou nog het hoogst scoren, maar die werd door de leden van de partij weggestemd.

Meer over