nieuwsbrexit

Brexiteers zien zon opkomen: deal met Japan ter waarde van 15 miljard pond

Met de Europese Unie wil het niet vlotten, maar de Britten zijn er inmiddels wel in geslaagd om een vrijhandelsakkoord met Japan te sluiten. De Britse minister van Internationale Handel Liz Truss tekende de deal vrijdag met haar Japanse collega van Buitenlandse Zaken, Motegi Toshimitsu. Het is het eerste grote akkoord voor de Britten sinds Brexit.

De Britse minister van Internationale Handel Liz Truss met haar Japanse collega van Buitenlandse Zaken, Motegi Toshimitsu.Beeld REUTERS

‘Het is een mijlpaal voor Groot-Brittannië’, zo verklaarde Truss tijdens haar bezoek aan het land van de Rijzende Zon. ‘Het laat zien wat we kunnen bereiken als een onafhankelijke handelsnatie.’

Vanaf komend jaar zullen tarieven vrijwel geheel verdwijnen bij de handel tussen Japan en Groot-Brittannië. Het akkoord heeft een waarde van 15 miljard pond. Voor de Britten zal het betekenen dat Kobe-biefstuk en dikke Udon-mie, inclusief sojasaus, goedkoper zullen worden. Hetzelfde geldt, vanaf 2026 althans, voor Japanse auto's.

Digitale diensten inbegrepen

Het akkoord is vergelijkbaar met dat tussen de Europese Unie en Japan, maar bij de Britse deal zijn digitale diensten inbegrepen. Producten die uit een specifieke regio komen, zoals Wensleydale-kaas uit Yorkshire, krijgen extra bescherming. Tegelijkertijd worden de regels over vermelding van de precieze herkomst van producten minder streng. Critici wijzen erop dat het akkoord slechts 0,7 procent zal bijdragen aan de Britse economie, veel minder dan de verloren handel met de Europese landen.

Automakers

De Japanse regering benadrukte dat het land nog steeds groot belang heeft bij een akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Voor automakers als Toyota en Nissan, die grote vestigingen hebben in Engeland, is een soepele en tariefvrije handel van auto-onderdelen, bijvoorbeeld met Duitsland en Frankrijk, van levensbelang.

Voor de Britten is het akkoord met Japan, momenteel de op tien na grootste handelspartner, van een breder belang. Het opent immers de weg naar Britse deelname aan het zogeheten Trans-Pacific Partnership, waar het grootste deel van de landen die aan de Grote Oceaan bij betrokken zijn, een handelsblok dat groter is dan de EU.

In een interview met The Daily Telegraph beloofde ze dat het noordoosten van Engeland, waar belangrijke havens liggen, zullen worden omgetoverd tot ‘Singapore on Tyne’.

Meer over