Brexit-minister wil nieuwe EU-migranten weren

Europese migranten die zich nog snel vóór de Brexit in het Verenigd Koninkrijk willen vestigen, moeten er rekening mee houden dat ze niet kunnen blijven.

Brexit-minister David Davis. Beeld afp
Brexit-minister David Davis.Beeld afp

Dat heeft Brexit-minister David Davis beweerd in de Mail on Sunday. Migranten die er nu al zijn, zullen genereus worden behandeld, voegde hij eraan toe. Hij verwacht dat de Brexit begin 2019 een feit zal zijn. Ondertussen heeft premier Theresa May met haar Schotse collega Nicola Sturgeon afgesproken dat ze het betreffende artikel 50 alleen in werking laat treden als de Schotten akkoord gaan.

De opmerkingen van Davis, een voormalige bokser, zullen voor gefronste wenkbrauwen zorgen in Brussel, want voordat de Brexit een feit is, moeten de Britten zich onvoorwaardelijk houden aan het vrije verkeer van personen. In de campagne had 'Mr. Brexit' voor verbazing gezorgd door te pleiten voor aparte handelsverdragen met onder meer Duitsland en Frankrijk, wat ingaat tegen het EU-beleid. De Britse regering is al druk bezig met het zoeken naar nieuwe markten. Zo had May een positief telefoongesprek met haar Australische collega Malcolm Turnbull over een snel handelsakkoord.

Nóg een referendum

De verliezers van de referendumcampagne blijven de hoop koesteren dat de Britten op een of andere manier lid van de EU blijven. Tony Blairs spindoctor Alastair Campbell stelt nu voor om nóg een referendum te houden, met twee nieuwe keuzemogelijkheden: het door Davis te bereiken Brexit-akkoord of lid blijven in een daadwerkelijk hervormde EU. Om de Britten tevreden te houden, stelt Campbell voor het gemeenschappelijke landbouwbeleid op de schop te nemen en het vrije verkeer van personen te vervangen door een vrij verkeer van arbeidskrachten.

Campbell doet zijn voorstel in The New European, de nieuwe weekkrant die dit weekeinde voor de tweede keer is uitgekomen. Het is de wedergeboorte van The European, het pan-Europese periodiek van persbaron Robert Maxwell, dat het in de jaren negentig acht jaar heeft volgehouden. De 'pop-up'-krant, die omgerekend 2,67 euro kost, richt zich op de 48 procent van de Britten die sinds het referendum gedeprimeerd rondloopt. De krant wordt vooral wordt gelezen in Londen, Manchester en de universiteitssteden.

Naast het ongevraagde advies van Campbell aan May bevat The New European een tegendraadse lofzang van Independent-hoofdredacteur Amol Rajan op de 'progressieve grootstedelijke elite'. Elders legt een marketinggoeroe van Saatchi & Saatchi uit waar het mis ging voor 'Remain': de blijvers hadden geen binding met de kiezers. Er is ook een olijke lijst van 'EU-mythes'. De mooiste: Brussel heeft Britse boeren nooit gedwongen om speelgoed te geven aan hun varkens.

The New European. Beeld
The New European.Beeld
Meer over