Brexit-minister: nieuwe EU-migranten kunnen worden teruggestuurd

Europese migranten die nog snel naar het Verenigd Koninkrijk komen voordat het land de Europese Unie verlaat, kunnen misschien niet blijven. David Davis, die als taak heeft zijn land uit de Europese Unie te loodsen, zegt in de krant Mail on Sunday geen garanties te kunnen geven. Hij reageert hiermee op de verwachting dat veel nieuwe migranten naar het Verenigd Koninkrijk zouden willen vertrekken voor het uit de EU stapt.

Redactie
David Davis. Beeld afp
David Davis.Beeld afp

Davis wil een 'last-minute' run naar Groot-Brittannië voorkomen, zei hij zondag tegen The Mail.

Europese migranten die zich nu al in het Verenigd koninkrijk bevinden, kunnen blijven, aldus Davis. Hij verwerpt hiermee het idee dat de drie miljoen migranten die momenteel in het land wonen, worden uitgezet. Davis verklaarde dat hij er alles aan zal doen om 'een genereuze schikking' te garanderen voor deze groep migranten. Hij kan echter geen garanties geven voor migranten die nog voor het Britse vertrek uit de Europese Unie snel willen verhuizen naar het land.

Davis ontkent in het interview migranten te gebruiken in de onderhandeling met de Europese Unie over de uittreding. 'We zouden kunnen beslissen dat de toelating om in het land te verblijven enkel geldig is als de aanvraag voor een bepaalde datum is gebeurd. Maar je moet dergelijke beslissingen baseren op de realiteit, niet op speculaties.'

De stijging van migranten uit de EU werd voor het eerst gesuggereerd door premier Theresa May, nog voor ze eerste minister werd.

Deze politici gaan Theresa May bijstaan

Wie vertrouwt Theresa May een post toe - en welke? Bekijk hier de lijst.

Davis zei ook dat artikel 50, het mechanisme dat een vertrek uit de EU regelt binnen twee jaar, begin 2017 ingeroepen kan worden. Dat zou betekenen dat de brexit in 2019 een feit kan zijn.

Felle voorstander van Brexit

Om Groot-Brittannië zonder kleurscheuren uit de Europese Unie te leiden, heeft Theresa May een tijdelijk ministerie opgezet, met als grote man David Davis. De Tories-coryfee zal namens de Britten in Brussel en andere Europese hoofdsteden aan de onderhandeltafel aanschuiven.

Davis staat al zijn hele politieke carrière een sceptisch tegenover het Europese project, en was dan ook een felle voorstander van een uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

Meer over