volkskrant avondVrijdag 29 maart

Brexit in blessuretijd na derde ‘No’ tegen Mays akkoord | Najib Amhali: ‘Ik had de hele dag coke nodig om te functioneren’

Vandaag belangrijk

Brexit in blessuretijd na derde ‘No’ tegen Mays akkoord

Voor de derde keer heeft het Lagerhuis vrijdagmiddag het akkoord verworpen dat Theresa May met de Europese Unie had gesloten. Zelfs haar belofte om af te treden bleek niet genoeg te zijn. In het Brexit-proces is nu de blessuretijd aangebroken.

Theresa May spreekt het Britse Lagerhuis toe. Beeld EPA
Theresa May spreekt het Britse Lagerhuis toe.Beeld EPA

Verzet tegen omstreden Europees WW-plan groeit

De kans groeit dat het door Nederland gewraakte EU-voorstel voor de export van WW-uitkeringen op de lange baan wordt geschoven. Op het allerlaatste moment bleek vrijdagmiddag de vereiste steun voor het plan niet aanwezig onder de lidstaten. EU-voorzitter Roemenië waagt volgende week een laatste poging alsnog een akkoord te bereiken. Lukt dat niet, dan pakt een nieuw Europees Parlement het pas dit najaar op.

Man die Özcan Akyol stalkte en bedreigde weer vrijgelaten

Een 31-jarige man uit Amersfoort heeft vier dagen vastgezeten vanwege online bedreiging en stalking van schrijver Özcan Akyol. Volgens de politie zou de Amersfoorter ook andere BN’ers hebben lastig gevallen. De rechter-commissaris besloot vrijdag dat de man weer op vrije voeten komt.

De bedreigingen gingen niet alleen Özcan Akyol aan, maar ook zijn kinderen. Beeld ANP
De bedreigingen gingen niet alleen Özcan Akyol aan, maar ook zijn kinderen.Beeld ANP

Maduro zwicht en staat Rode Kruis toe Venezuela medische hulpgoederen te leveren

De Federatie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan (IFRC) heeft toestemming gekregen van Venezuela om hulpgoederen te leveren. Binnen twee weken zouden de eerste ladingen medische apparatuur en voorzieningen en stroomgenerators kunnen worden geleverd.

Video van de dag

Lidmaatschap van een studentenvereniging is een verzekering tegen de eenzaamheid en de verveling, althans, dat dacht schrijver Viktor Frölke lang. Maar hij veranderde 180 graden van mening en zegde zijn lidmaatschap op.

Vanavond op tv

Zonder raket geen reis naar de ruimte. Daarom bezoekt wetenschapsjournalist Anna Gimbrère in De wilde ruimte (NPO 2, 21.05 uur) vliegtuigbouwer Airbus in Bremen, waar aan een vloot van veertien ruimteschepen wordt gebouwd. En het zal een beetje behelpen zijn op het kleine tv-scherm, maar The Grand Budapest Hotel van wonderkind en überperfectionist Wes Anderson zal net als in de bioscoop een feest voor het oog zijn. Hij is om 23.00 uur te zien op NPO 3.

Morgen in de krant

Agnès Varda, de grootmoeder van de Nouvelle Vague, overleden

Agnès Varda, een van Frankrijks origineelste filmmakers, is in de nacht van donderdag op vrijdag op 90-jarige leeftijd overleden. Ze werkte tot aan haar dood, kreeg in 2018 een ere-Oscar en werd in datzelfde jaar bij die gelegenheid genomineerd voor haar laatste film, de documentaire Visages villages.

Agnes Varda met kunstenaar JR. Beeld JR
Agnes Varda met kunstenaar JR.Beeld JR

Een klein baantje en veel tijd voor de kinderen: wat is daar mis mee? Columnisten Asha ten Broeke en Heleen Mees gaan het gesprek aan

Vrouwen die in deeltijd werken, verpesten het voor de rest en ondermijnen de emancipatie, vindt Volkskrant-columnist Heleen Mees. Dat ziet collega Asha ten Broeke heel anders.

Heleen Mees (links) en Asha ten Broeke (rechts). Beeld Els Zweerink
Heleen Mees (links) en Asha ten Broeke (rechts).Beeld Els Zweerink

Een bom onder ons begrip van de kosmos: het heelal dijt sneller uit dan gedacht

De uitdijing van het heelal gaat sneller dan gedacht, blijkt uit metingen die grote implicaties kunnen hebben voor het lot van de kosmos – en dus de mensheid.

Metingen in de Grote Magelhaense Wolk werpen nieuw licht op de snelheid waarmee het heelal zichzelf oppompt. Beeld NASA
Metingen in de Grote Magelhaense Wolk werpen nieuw licht op de snelheid waarmee het heelal zichzelf oppompt.Beeld NASA

Demoniseer Baudet niet, maar weerleg zijn ideeën zo exact mogelijk

Baudet een fascist noemen is contraproductief, analyseert Peter Giesen. Leg liever goed uit waarom wat hij zegt zo schadelijk is.

Najib Amhali: ‘Mijn leven is radicaal ­veranderd, en echt, ik wil niet meer anders’

Cabaretier Najib Amhali heeft jarenlang smoesjes verkocht en uitvluchten verzonnen om zijn zware verslaving te maskeren. Maar nu is het afgelopen. Nee, echt. Sinds negen maanden is hij clean. Hij viert dit jaar dat hij 25 jaar in het vak zit. En met veel succes, ondanks alles.

Vermist: de 42-jarige Klaas Dijkhoff uit Breda (voormalig ‘Slimste Mens’, 1.80 meter, donkerboreaal getint)

De Betrouwbare Mannetjes vragen uw aandacht voor het volgende.

Meer over