Breuk in Amsterdam lijkt definitief

AMSTERDAM PvdA en D66 in Amsterdam praten niet meer verder over de vorming van een nieuw stadsbestuur...

Van onze verslaggever Jaap Stam

De benoeming van de Amsterdamse PvdA-leider Lodewijk Asscher tot waarnemend burgemeester na het opstappen van Cohen is voor de tweede keer een struikelblok. Deze keer lijkt lijmen uitgesloten. De PvdA heeft de steven gewend richting VVD.

De informateurs Eberhard van der Laan (PvdA) en Gerrit-Jan Wolffensperger (D66) hadden voorgesteld het waarnemend burgemeesterschap voorlopig te laten rusten. Zodra er over de samenstelling van het nieuwe college zou worden gesproken, zou Asscher worden gevraagd af te treden. De informateurs tekenden hierbij aan dat de commissaris van de koningin hierin een doorslaggevende stem heeft.

D66 wilde een extra verklaring van de PvdA waarin de partij zou aangeven dat het echt de bedoeling is dat Asscher later het tijdelijk burgemeesterschap neerlegt. Volgens de PvdA staat dit duidelijk genoeg in het rapport van de informateurs. D66 spreekt van ‘een gekunsteld compromis’.

Frank de Wolf, fractievoorzitter van de PvdA, is stomverbaasd. ‘We waren eruit, we konden eindelijk aan de slag. Waar zit het principiële punt van D66? We hebben het over een waarnemer.’

Volgens De Wolf eiste D66 een ‘dramatisch gebaar omdat de PvdA wel heel erg fout is geweest’. Hij vraagt zich af of D66 wel in een college durft te gaan zitten. D66-fractievoorzitter Ageeth Telleman: ‘Over integriteit van bestuur kan geen compromis worden gesloten. Als we ons voegen naar de PvdA, verloochenen we onszelf.’

Meer over