Brentjens went in klimaatkamer aan Atlanta

Wielrenner Bart Brentjens verblijft al weken in Atlanta. Geestelijk en een beetje lichamelijk. In de klimaatkamer van de Katholieke Universiteit van Nijmegen is de Limburger de afgelopen weken op Olympische temperatuur gebracht....

ANP

GULPEN

De stijgende vorm van de wereldkampioen cross country valt in Gulpen tijdens het Nederlands kampioenschap van zijn gezicht af te lezen. Ogenschijnlijk gemakkelijk prolongeert hij zijn nationale titel, drie weken voor de belangrijkste uitdaging van zijn loopbaan.

Al wekenlang bezoekt Brentjens met de tweede Olympia-ganger Marcel Arntz de Nijmeegse universiteit. Daar worden de klimatologische omstandigheden tijdens twee uur durende trainingssessies op de rollerbank nagebootst: 35 graden, 90 procent luchtvochtigheid. Alles moet in de aanloop perfect zijn, want Brentjens heeft zich dit seizoen in alles gericht op het Olympisch evenement in de Verenigde Staten.

In de wereldbekerwedstrijden liet hij niet één keer het achterste van zijn tong zien. Hij reed vijf wereldbekerwedstrijden met een zesde plaats in Canada als beste resultaat. 'De Olympische Spelen verstoren eigenlijk het hele seizoen. Daar wil ik pieken. Dat is mijn uitgangspunt geweest.'

Pieken in het voortraject is onnodig volgens de Limburger, die samen met begeleider Gert-Jan Theunisse ook experimenteerde met kleinere verzetten. Het seizoen draait voor hem echter slechts om goud in Atlanta. De strijd om de Nederlandse titel fietste er zondag even tussendoor, was meer om te zien of het met zijn conditie goed zat.

Op het parkoers rond Gulpen kreeg Brentjens lang tegenstand van Patrick Tolhoek, Marcel Arntz, Erwin Nijboer en Richard Groenendaal. Arntz moest er als eerste af. Hij kampte de laatste weken met een rugblessure. De nationale titelstrijd was zijn eerste test voor Atlanta. Hij eindigde als vierde, maar had toch weer last van een opspelende rugspier.

Nijboer bleek op de ATB-fiets aardig uit de voeten te kunnen. Zijn deceptie over het beleid van Banesto, dat hem thuis liet voor de Tour, was zondag verdwenen. Op macht reed hij naar de vijfde plaats. 'Toch goed dat hij hier aanwezig was', vond Brentjens van het avontuur van de Denekamper.

Groenendaal leek lange tijd de moeilijkste tegenstander. De veldrijder kwam echter in de finale adem tekort, moest in de voorlaatste ronde van 8,5 kilometer afhaken. 'Richard is een man van het eerste uur. Hij mist de inhoud voor meer dan twee uur. Een paar echte aanvallen waren voldoende om hem kwijt te raken', analyseerde de kampioen zijn belager. Tolhoek, voormalig prof op de weg, beroofde de Brabander in de laatste ronde zelfs nog van zilver.

Brentjens reed op het NK voor het eerst op zijn Atlanta-fiets: oranje kleur, Atlanta duidelijk aangegeven. 'De juiste vorm nadert. In Nijmegen hebben we geprobeerd de omstandigheden in de Verenigde Staten na te bootsen. Maar het is moeilijk te zeggen of dat helemaal is gelukt. Ik heb in elk geval wel het Olympische gevoel gekregen.'

In tegenstelling tot Arntz kiest de nationale kampioen voor een late reis naar de Olympische stad. Pas op 23 juli vertrekt hij. Daarvoor neemt hij nog deel aan een vierdaagse wegwedstrijd. Om snelheid te kweken. 'Ik zie dat als de juiste voorbereiding.' In Atlanta zal blijken of het inderdaad de juiste keuze is geweest.

Meer over