Brent Spar

Er zijn mensen die op hun cv hebben gezet dat ze in Zomergasten hebben gezeten, zei eindredacteur Peter van Ingen tegen Heleen van Royen, in de aanloop naar 'haar' uitzending....

Michael Persson

Gisteren wist presentator Joost Zwagerman zich in het eerste uur mede dankzij tweede gast Felix Rottenberg redelijk te herstellen. Hij confronteerde Rottenbergs ideemet de politiek van diens partij, de PvdA. Dat knetterde soms lekker.

Maar zijn faux pas met Van Royen zal Zwagerman nog lang spijten. Niet iets om trots op te zijn, dat dansje met een vrouw die net heeft verteld dat het haar 'niet interesseert' wat er met Israen de Palestijnen gebeurt. Die de wanhoop van een vader over zijn doodgeschoten zoon minder behartigenswaardig vindt dan een geslaagde neuscorrectie.

Natuurlijk is het zo dat het conflict in het Midden-Oosten meer aandacht naar zich toetrekt dan dat in, pakweg, de Westelijke Sahara. Dat is dan reden om ook dover regelmatig te berichten en niet om alle journalisten uit Israterug te trekken, zoals de zichzelf journaliste noemende Van Royen bepleitte.

Want zelfs met alle journalisten die er rondlopen 'heeft de wereld geen idee van de onvoorstelbare situatie' daar, zei de joodse Harry de Winter gisteren, in gesprek met de politicoloog van Palestijnse afkomst Radi Suudi. 'De Gazastrook is de grootste gevangenis ter wereld.'

Gelegenheidsdiscjockey en tvspelletjesbedenker Harry de Winter is evenmin als Van Royen een intellectuele hoogvlieger, maar had zondagochtend in het programma In Focus van de Nederlandse Moslim Omroep wel zinnige dingen te zeggen over de Palestijns-Israsche kwestie. Hij pleitte voor een culturele en educatieve boycot van Isra

Het was een interessant gesprek tussen De Winter en de al even redelijke Suudi, te meer omdat de partijen in het Midden-Oosten steeds vaker in Nederland tegenover elkaar komen te staan. Nergens voor nodig, kennelijk.

Even daarvoor had de NMO ook nog een kwartiertje gewijd aan het feit dat Maria in de Koran vaker voorkomt dan in de bijbel. Er zijn veel meer overeenkomsten tussen godsdiensten dan ververschillen, was de boodschap. Ouderwets politiek correct. Te radicaal voor prime time.

Meer over