Breevast gooit met pek

VESTING Breevast, bij juristen beter bekend als 'de best beschermde tent van Nederland', stortte dinsdag weer een lading pek uit over belager Uni-Invest, dat al een jaar voor de poorten ligt van het Utrechtse vastgoedfonds....

JOOST RAMAER

Dinsdag maakte Breevast een deal bekend met Frank Zweegers, een Eindhovense onroerend-goedmagnaat. Breevast koopt van Zweegers 'kantoren, winkels en bedrijfsgebouwen' ter waarde van 204 miljoen euro, deels tegen een geheim bedrag aan contanten, en deels tegen uitgifte van 7,2 miljoen certificaten van aandelen Breevast.

Uni-Invest, dat 50 procent van de certificaten had, ziet zijn belang hierdoor verwateren tot zo'n 30 procent. Breevast kondigde de aankoop al in november aan. Op verzoek van Uni-Invest belegde het daarop een informatieve vergadering voor de certificaathouders. Daar hield bestuursvoorzitter Michaël van Galen 'zijn oude strategie-riedel', aldus Richard Stolle, financieel directeur van Uni-Invest: Breevast wil uitbreiden tot een evenwichtiger samengestelde vastgoedportefeuille, half Nederlands, half Amerikaans.

Maar het Zweegers-vastgoed, waardoor Breevast in omvang verdubbelt, zit voor 90 procent in Nederland. Bovendien zit er 'nogal wat rommel' tussen, zo willen geruchten in de markt. De Breevast-woordvoerder erkent dat impliciet. 'Een aantal panden heeft een ruime ontwikkelingspotentie, en Breevast is deels ook ontwikkelaar van vastgoed. Daardoor is het ook zo moeilijk vergelijkbaar met andere vastgoedfondsen.'

Zweegers werd bekend toen hij in de zomer van 1997 zeven miljoen gulden verdiende door een failliete pc-maker door te verkopen aan de noodlijdende pc-fabrikant Tulip, die later zelf uitstel van betaling moest aanvragen. Volgens zijn woordvoerder verkocht hij zeker geen rommel aan Breevast. 'Nagenoeg de gehele portefeuille is verhuurd.'

Teer doet pijn, weet Uni-Invest inmiddels. Begin vorig jaar verwierven de Amsterdammers zo'n 60 procent van de Breevast-certificaten. Zij wilden Breevast geheel overnemen, het Nederlandse vastgoed naar Uni-Invest overhevelen en het Amerikaanse vastgoed naar een nieuw te vormen Amerikaans landenfonds.

Kort daarop kocht Breevast een vastgoedportefeuille van Eik de Mol van Otterloo, een Nederlander die werkt bij de grote Amerikaanse vermogensbeheerder GMO. In ruil wordt De Mol later dit jaar commissaris, en kreeg hij nieuwe certificaten, waardoor het belang van Uni-Invest terugliep tot 35 procent.

Strategie? 'Ze grijpen gewoon wat ze krijgen kunnen om ons te dwarsbomen', gelooft Stolle. Na de deal met De Mol verzocht Uni-Invest de Ondernemingskamer om een enquête naar wanbeleid bij Breevast, en breidde zijn belang weer uit tot zo'n 50 procent. Daarmee wilde Uni-Invest decertificering van Breevast afdwingen, en daarmee zeggenschap voor de aandeelhouders. Daar kan het naar fluiten sinds de Zweegers-deal.

Met Zweegers wint Breevast zijn tweede slagje. Maar wint het ook de oorlog?

De beurskoers zit al maanden muurvast op zo'n 10,75 euro. Geen slecht idee van Uni-Invest, die decertificering. Aandelen mét zeggenschap zijn immers meer waard: ook handig voor Breevast, als het in het kader van zijn 'strategie' weer eens een vastgoedportefeuille wil overnemen. 'Maar decertificering is in Utrecht onbespreekbaar', weet Stolle inmiddels.

Breevast heeft nota bene mede aan Uni-Invest te danken dát het vastgoedportefeuilles kan overnemen in ruil voor nieuwe certificaten. 'Die mogelijkheid bestaat sinds de beurskoers weer iets uitsteeg boven onze intrinsieke waarde', aldus de woordvoerder - ongeveer sinds Uni-Invest in Breevast stapte.

Zelf is Breevast best tevreden met de huidige koers. 'Andere vastgoedfondsen noteren ook iets boven intrinsiek.' Maar wel heel wat meer dan Breevast, aldus Stolle. 'Normaal is een koers van 10 tot 20 procent boven de werkelijke waarde per aandeel. Onze koers schommelt rond de 14 euro, onze intrinsieke waarde schat ik op een kleine 12.' Inderdaad, een verschil van zo'n 16 procent.

Deze week besluit de Ondernemingskamer of zij Breevast op wanbeleid zal onderzoeken. Komt er misschien eindelijk eens een ton teer terug over de muur.

Joost Ramaer

Meer over