Breakie breakie

Via een draadloos apparaatje konden mensen vroeger met elkaar communiceren. Het bakkie bestaat nog steeds, maar de lijn antwoordt enkel nog met geruis.

BARD VAN DE WEIJER

Een relikwie uit de tijden vóór Whatsapp. Zelfs van vóór sms. Het bakkie, of de 27mc, beleefde hoogtijdagen in de donkere jaren tachtig, toen iedereen nog belde met een snoertje en de krant een meneer was. Een magisch apparaat was het, waarmee je draadloos ('door de ether') kon communiceren. En de burgerlijke radioband was ook nog eens gratis. Onbeperkt kwekken voor nop. Geen wonder dat het bakkie mateloos populair was bij truckers (kanaaltje 19) en de vrije jongens van de taxi (de overige 39 kanalen).

Hoe zou het toch zijn met het bakkie in tijden van smartphones, wifi en 4g? Worden ze nog gebruikt?

Ze blijken in elk geval nog te koop. Voor een prikkie ook nog eens. Wij testten er een uit de schappen van elektronicazaak Conrad; de Team Electronic 27 MHz CB radio TS-6M. Een mooi apparaat voor 69,99 euro, met een inplug-mike en een lcd-schermpje waarop de signaalsterkte en het gebruikte kanaal af te lezen zijn. Verder heeft het ding een volumeregeling en een draaiknop voor de kanaalkeuze. Het enige wat de bakkenist in spe nog nodig heeft, is een 12 voltaansluiting en een antenne. Dat laatste is een tegenvaller, want een antenne blijkt bijna net zo duur als het hele bakkie. Maar voor ruim honderd euro ben je on air.

Hamvraag is wie er nog meer on air is. Dus de Team Electronic 27 MHz CB radio TS-6M gekoppeld aan een 12-volt stroombron die ik nog had liggen van een vorige gadgettest. Gespannen schakelde ik het apparaat in: ruis. 'Fietsend' langs de kanalen bracht het 'kacheltje' slechts ruis, om uiteindelijk te eindigen bij kanaal 14, de ontmoetingsplek voor 27-mc'ers. Te tokkelen viel er niks. Onbekend met de bakkie-etiquette drukte ik af en toe de spreektoets van de mike in om een breakie breakie de wereld in te slingeren. Respons: ruis.

Twee verklaringen. Ik woon op een Amsterdams Vinex-eiland, vast geen rijke visvijver voor 27mc. Hoewel de Ringweg A10 en de A1 nabij liggen, waardoor ik een enkele trucker zou moeten kunnen oppikken. Kennelijk waren er geen passanten met dezelfde hobby.

Of 27mc is gewoon helemaal overgewaaid. Bakkie gekild door Samsung Galaxy S. Een zoektocht op internet lijkt de tweede hypothese enigszins te ondersteunen. Sites over het fenomeen staan geparkeerd bij reeds lang verdampte providers als Zonnet en zijn voor het laatst bijgewerkt in 2002. Er wordt nog wel mee gewerkt, blijkt uit diverse fora, al mopperen deelnemers over het geleuter van Poolse chauffeurs op de band. Bij dat laatste kan ik me iets voorstellen: er zijn nu eenmaal veel Poolse truckers in Nederland, en mobiel internetten in het buitenland - nodig voor Messenger en Whatsapp - is nog altijd kostbaar. Zij zitten dus nog op de vrije band. Ook schijnen op diverse bouwplaatsen bakkies te worden gebruikt. Vanwege het wisselende bouwplaatspubliek, die via de 27mc snel kunnen informeren waar een bepaalde lading moet worden afgeleverd .

Verder lijkt het een beetje gedaan met het bakkie. Dat zou jammer zijn. Het romantische idee zomaar iemand te kunnen oppikken uit de ether, laat me niet los. Maar het is met 27mc net als met die dans: it takes two. 27mc'ers in de regio-Amsterdam mogen zich melden. Via e-mail.

Team Electronic 27 MHz

CB radio TS-6M. Inclusief microfoon, exclusief antenne. 69,99 euro bij conrad.nl

undefined

Meer over