Brazilië treurt al voor eerste duel

De blessuregolf bij het WK voetbal was tot nu toe aan Brazilië voorbijgegaan, maar zondag, verloor de viervoudig wereldkampioen zijn belangrijkste speler, aanvoerder Emerson Ferreira....

De 25-jarige middenvelder van AS Roma werd ernstig gestraft voor een dolletje bij de training in Ulsan. Hij ontbreekt vandaag niet alleen in de wedstrijd tegen Turkije, maar moet ook bij de overige duels in Japan en Zuid-Korea toekijken.

Bij een actie als gelegenheidskeeper ontwrichtte de Braziliaan zijn schouder. Teamdokter Runco schreef Emerson vier weken absolute rust voor en liet de captain uit de WK-selectie schrappen. Als vervanger - de FIFA staat toe dat ernstig geblesseerden voor aanvang van de eerste wedstrijd van hun team worden geruild - werd Ricardinho van Corinthians opgeroepen.

Volgens de Braziliaanse delegatie is Emerson onvervangbaar. Hij speelt de Dunga-rol, vernoemd naar de controlerende middenvelder die Brazilië in 1994 naar de wereldtitel voerde. Emerson is harder en gemener dan zijn voorganger. Hij werd, zelfs in eigen land, bekritiseerd om zijn al te stevige ingrepen die hem de bijnaam de Sloper opleverde.

De blessuregolf aan de vooravond van het WK is opvallend, en wordt vooral toegeschreven aan het overvloedige wedstrijdprogramma. Veel internationals komen tot zo'n negentig wedstrijden per jaar.

De opvallendste slachtoffers waren aan Engelse kant Gerrard en Beckham. De laatste brak anderhalve maand terug een middenvoetsbeentje, maar hij was zondag toch weer van de partij in de wedstrijd tegen Zweden (1-1). De Franse selectie werd getroffen door het wegvallen van Zidane (tijdelijk) en Pires.

Duitsland en België waren al ernstig getroffen, ruim voor aanvang van de WK-eindronde. De Duitsers moesten de vaste krachten Scholl en Deisler thuislaten. Verdediger Nowotny scheurde in april een knieband. De Belgen verloren zelfs vier spelers: Baseggio, Clément, Valgaeren en hun spits Emile Mpenza .

Meer over