wk 2014

Brazilië maakt van WK een intens voetbalfeest

De stadions waren prachtig, het voetbal vaak spectaculair en de organisatie vrijwel vlekkeloos. Het WK in Brazilië overtrof eigenlijk alle verwachtingen en kan de boeken in als een groot volksfeest, met Duitsland als winnaar. De vraag die open blijft staan, is wat de Brazilianen op de lange termijn overhouden aan het toernooi. Want op sociaal-economisch gebied heeft het land met 200 miljoen inwoners, van wie velen in armoede leven, nog een flinke inhaalslag te maken.

null Beeld afp
Beeld afp

De spelers van het Nederlands elftal zagen het iedere keer als ze in Rio de Janeiro met de bus van hotel naar vliegveld reden en andersom. Honderden, zo niet duizenden provisorisch in elkaar gezette huisjes. Terwijl de FIFA-bobo's, die in Brazilië zakken met geld verdienden, in statige hotels verbleven, was het leven voor de mensen in de favela's een hel. 'Voetbal is enorm groot in de wereld, maar als je ziet hoe de mensen in een favela leven, dan besef je wel dat er meer is dan alleen voetbal', vertelde Ron Vlaar op een vrije middag.

De sociale onrust die vorig jaar tijdens de Confederations Cup leidde tot grootschalige protesten en geweld, bleef achterwege. Daarvoor wilden de Brazilianen ook te graag aan de wereld laten zien dat ze wel degelijk zo'n enorm evenement kunnen organiseren. Wie je ook sprak in één van de 12 speelsteden, bijna iedereen was er trots op dat het WK werd gehouden in het land van de vijfvoudig wereldkampioen. Brazilië eet, drinkt en ademt voetbal. Voor de honderdduizenden supporters uit het buitenland voelde het land dan ook aan als een warm bad. Op de Copacabana werd iedere avond tot diep in de nacht gezongen en gedanst door Colombianen, Mexicanen, Argentijnen, Costa Ricanen en plukjes Nederlandse fans. Niet alleen buiten het veld was het feest, ook binnen de lijnen viel er genoeg te genieten. Van James Rodriguez bijvoorbeeld, de jonge Colombiaan die de wereld verwende met prachtige doelpunten. En ook van het dappere Costa Rica, dat overeind bleef in een groep met drie oud-wereldkampioenen. Het Nederlands elftal verbaasde iedereen met een sensationele zege op Spanje.

De enige tegenvaller was het optreden van het gastland zelf. Brazilië moest in eigen land de schande van de verloren WK-finale van 1950 in Maracanã wegpoetsen, maar de 'Seleção' ging ten onder aan de druk. De schande van 1950 werd zelfs nog overtroffen door de grootste nederlaag ooit, in de halve finale tegen de latere wereldkampioen Duitsland (1-7). Het zorgde overal voor tranen; hét voetballand bij uitstek was even in shock. Maar moedig pakten de in geel en groen gekleden Brazilianen het al snel weer op, want ook het finaleweekeinde moest een feest worden. Met twee landen zonder voetbalhistorie als komende bestemmingen, Rusland (2018) en Qatar (2022), wordt vast nog jarenlang met weemoed teruggedacht aan dit WK.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over