Braziliaanse president Bolsonaro draagt eigen zoon voor als ambassadeur in VS

De extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft zijn eigen zoon Eduardo voorgedragen als de nieuwe Braziliaanse ambassadeur in de Verenigde Staten. Hij is momenteel lid van het Congres in zijn thuisland.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro.Beeld REUTERS

‘De beslissing ligt bij hem’, aldus de 64-jarige president. ‘Ik wil niet voor hem kiezen als dat betekent dat hij zijn baan hier moet opgeven.’

Zoon Eduardo liet al weten dat hij de baan aanneemt, als hij officieel wordt voorgedragen. ‘Als dit een opdracht is die ik krijg van de president, accepteer ik hem. Daarvoor wil ik ook uit het Congres stappen.’ De aanstelling moet nog worden goedgekeurd door de Senaat.

Bolsonaro voerde vorig jaar campagne nog tegen misbruik van overheidsgeld, nepotisme en alle families die in het verleden de Braziliaanse politiek beheersten. Hij is een fan van de Amerikaanse president Trump. Begin dit jaar baarde Bolsonaro opzien met een opmerking dat hij een Amerikaanse militaire basis in zijn land niet zou afwijzen. De militaire aanwezigheid van de VS in Zuid-Amerika is altijd een gevoelig en beladen onderwerp geweest.

Bolsonaro zei in een interview dat hij openstond voor de mogelijkheid dat de VS er ooit zo’n basis vestigen. ‘Wie weet hoeven wij in de toekomst, afhankelijk van wat er gebeurt in de wereld, niet meer over deze vraag te discussiëren’, zei de rechtse president, kort nadat hij was beëdigd.

Gevoelige kwestie

Hiermee brak oud-militair Bolsonaro bewust met de buitenlandse politiek van voorgaande, linkse regeringen. Die botsten vaak met Washington op internationaal vlak. De president weet wel dat de vestiging van een permanente Amerikaanse basis in Zuid-Amerika in veel landen moeilijk ligt.

De VS beperkten hun permanente militaire aanwezigheid in de regio decennialang tot Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Zo beschikt de Amerikaanse marine over een basis bij het Cubaanse Guantánamo Bay. In Panama waren jarenlang bases gevestigd in de Kanaalzone. Die zijn in 1999 gesloten.

Deze vier verkiezingsbeloftes hielpen Bolsonaro in het zadel in Brazilie.

Bolsonaro's zoon, Eduardo.Beeld REUTERS
Meer over