Braziliaanse autoriteiten zetten extra militairen in op straat

De Braziliaanse autoriteiten hebben besloten meer militairen de straat op te sturen om de veiligheid tijdens de Olympische Spelen te garanderen. Dat liet Mário Andrada, woordvoerder van Rio2016, vanochtend weten in een persconferentie. De veiligheidsmaatregelen zijn aangescherpt nadat woensdag twee soldaten zijn neergeschoten in een sloppenwijk, en omdat een bus met buitenlandse journalisten is aangevallen.

Marjolein van de Water
null Beeld anp
Beeld anp

Drie soldaten van de nationale garde reden woensdag per abuis sloppenwijk Maré binnen. De mannen waren speciaal voor de Spelen ingevlogen uit andere deelstaten, en kennen de weg niet in de stad. Een navigatie applicatie stuurde hen de door drugsbendes en milities gedomineerde wijk in, waar ze onder vuur werden genomen. Twee van hen raakten gewond, een verkeert nog in levensgevaar. Woensdagnacht heeft een troepenmacht de wijk bezet.

Een dag eerder kregen elf internationale journalisten de schrik van hun leven toen ze van sportcomplex Deodoro naar het mediacentrum in het olympisch park reden. De bus, alleen toegankelijk voor geaccrediteerde media, werd aangevallen. Ruiten braken, en er vielen lichtgewonden door de scherven. Volgens het organiserend comité Rio2016 zijn stenen door de ruit gegooid. De journalisten betwijfelen die lezing en denken dat het kogels waren.

'De buschauffeurs krijgen extra trainingen', aldus woordvoerder Andrada vanochtend. 'We zullen er ook voor zorgen dat de bussen EHBO kits aan boord krijgen.' Hij beloofde de veiligheid in de regio aan te scherpen: 'Alle bussen van Deodoro naar het olympisch park krijgen militaire begeleiding.' Andrada zei dat de precieze details van de nieuwe veiligheidsmaatregelen pas later vandaag bekend worden gemaakt.

Derde incident

Het was al het derde incident in Deodoro sinds het begin van de Spelen. Zaterdag vloog een kogel door de perszaal van paardensport, en miste ternauwernood een perswoordvoerder uit Nieuw-Zeeland. Woensdag werd opnieuw een kogel aangetroffen, ditmaal vlakbij de paardenstallen.

Andrada probeerde de journalisten gerust te stellen. 'Deodoro is een militair gebied, de kogel van zaterdag was afkomstig van een militaire training', legde hij uit. 'De tweede kogel kwam van een schietpartij twee kilometer verderop. Toen hij hier belandde had hij zijn snelheid al verloren.' Andrada benadrukte dat in geen van beide gevallen de olympische installaties doelwit waren van de schutters. 'Iedereen is veilig in Deodoro.'

Meer over