Braziliaan Santos is een Ajacied, daar moet op gedronken worden

Geen woord verstaat hij van de korte, maar gloedvolle redevoeringen van Ajax' coach en penningmeester, maar champagneflessen ontkurken, dat kan Marcio Roberto Dos Santos....

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

AMSTERDAM

Hele fijne knul, die Braziliaan, heeft Haarms al gemerkt. Goeie speler ook, trapt links en rechts net zo makkelijk, bouwt aanvallen kundig op en is fysiek sterk. Volgens Ajax komt verdediger Santos op grond van zijn nationaliteit, reputatie en specifieke kwaliteiten in aanmerking voor het speciale, milde belastingtarief van 35 procent.

Voorts krijgt Santos een ontheffing van de pensioenregeling van het CFK waar alle Nederlandse spelers verplicht aan deelnemen. En zo heeft iedereen zijn zin gekregen.

De laatste maal dat Ajax de drank liet aanrukken na de komst van een speler was in 1993 toen Rijkaard terugkeerde in de Watergraafsmeer. Santos is zijn opvolger, maar toch ook weer niet. Coach Van Gaal heeft andere posities voor hem in gedachten, rechtsback (rugnummer 2), linksback (5) of libero (3). Rijkaard speelde, in het jargon van Van Gaal, 'op 4', de nieuwe plaats van Frank de Boer.

Santos is 25 jaar, kostte vijf miljoen gulden en heeft al een indrukwekkende staat van dienst. Hij speelde 45 interlands, werd vorig jaar wereldkampioen met de nationale ploeg en gekozen in het WK-elftal. Het pad naar Amsterdam voerde via Bordeaux en het Italiaanse Fiorentina.

Twee weken over tijd is hij gekomen, want de andere spelers begonnen op 10 juli met de trainingen. Ajax is er niet minder blij om. 'En omdat we zo blij zijn, trakteren we iedereen op champagne', legt Van Gaal uit. Santos' zaakwaarnemer Antonio Caliendo nipt niet mee. Hij is op weg naar Italië, wordt gezegd, en dat is maar beter ook.

Santos treft geen blaam dat hij zo laat is gearriveerd, zeggen Van Gaal en penningmeester Van Os. Caliendo is in hun ogen de boosdoener. Ze zijn bang dat Santos door de vertraging een stempel heeft gekregen dat hij niet verdient, een Romario-achtige reputatie.

En ja, ook Santos is zeer verheugd dat hij aan de slag kan. 'Ik begon al ongeduldig te worden. Het beviel me niks.' Hij trekt het Ajax-shirt aan. Plotseling doet hij nog meer aan Rijkaard denken, de speler wiens opvolger hij dus niet is.

Aan het vorige maand in Londen opgemaakte contract heeft Ajax geen letter toegevoegd of gewijzigd. Nadat op 12 juni na acht uur onderhandelen zónder Santos het contract door alle partijen was gesigneerd, kwam zijn Italiaanse zaakwaarnemer Caliendo voortdurend met aanvullende eisen.

Caliendo wilde dat zijn cliënt niet hoefde deel te nemen aan de CFK-regeling. Ook trachtte hij Ajax te verleiden tot het schenken van zogenaamd 'tekengeld' en het overmaken van het salaris op een bankrekening in een fiscaal aantrekkelijker land dan Nederland. Het leidde er op 13 juli toe dat Santos na een dag van nieuwe onderhandelingen in Amsterdam terugkeerde naar Brazilië.

Aan het storten van salaris op buitenlandse rekeningen waagt Ajax zich niet meer aan na de geruchtmakende FIOD-affaire van vijf jaar geleden. Van Os: 'Het salaris wordt overgemaakt op een rekening van een grote Nederlandse bank, tevens onze hoofdsponsor.'

Ja, denkt Van Os, het zou best eens kunnen dat Caliendo in het geniep contact heeft gehad met andere, Engelse clubs om Santos onder te brengen. Hij sluit niets uit: 'De samenwerking met meneer Caliendo was bepaald niet optimaal. Hij kwam steeds met nieuwe smoesjes. Ik heb ook steeds het gevoel gehad dat Santos overal buiten werd gehouden. Vermoedelijk heeft Caliendo hem de zaken voortdurend verkeerd voorgespiegeld.'

Des te opvallender is het dat Santos zegt dat hij zijn eigen zaakwaarnemer is. Het zal er wel mee te maken hebben dat de FIFA slechts makelaars met een officiële licentie toestaat te bemiddelen bij transfers. Van Os: 'Dit is steeds een zaak geweest tussen zaakwaarnemer en club. Daarom is het zo vervelend dat van Santos nu wordt gezegd oh, daar heb je weer zo'n Braziliaan. Dat doet hem geen recht.'

Steun kreeg Ajax bij de pogingen om Santos/Caliendo op andere gedachten te brengen van de FIFA. De mondiale bond besliste dat het contract rechtsgeldig was en verordonneerde dat Santos zich onmiddellijk in Amsterdam moest melden.

De FIFA zal een onderzoek instellen naar de handelwijze van Caliendo. Van Os heeft zijn medewerking al toegezegd. 'Want deze meneer heeft er een janboel van gemaakt.'

Meer over