Branson opent zijn ruimteluchthaven

Als het aan miljardair en avonturier Richard Branson ligt, brengt zijn ruimteschip binnenkort de eerste commerciële reizigers naar de ruimte. Maandag werd in de Amerikaanse staat New Mexico de speciale ruimteluchthaven Spaceport America, toekomstig vertrekpunt van de ruimtereizen, geopend.

AMSTERDAM - Tot nu toe bleken 450 mensen van over de hele wereld bereid voor 200 duizend dollar een exclusief plekje in het ruimtevaartuig van de Brit te reserveren.

Branson, de schatrijke eigenaar van de Virgin platen- en luchtvaartmaatschappij, sloot als hoofd van het commerciële ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic zes jaar geleden een deal met New Mexico over de bouw van de ruimteluchthaven. Zijn ambitie: de ruimte openen voor aanzienlijk meer mensen. Het 209 miljoen dollar kostende project werd deels betaald van Amerikaans belastinggeld.

De opening van de luchthaven - een buitenaards ogend gebouw van glas en metaal midden in de woestijn - werd bijgewoond door de gouverneur van New Mexico en astronaut Buzz Aldrin. Ook waren 150 van de toekomstige ruimtereizigers aanwezig. Tijdens de openingsceremonie kwam de 'Witte Ridder 2', het vaartuig dat de commerciële ruimtevaarders met zes tegelijk moet gaan vervoeren, overvliegen.

Het wachten is nu op de laatste testresultaten van de raketmotor en toestemming van de federale luchtvaartdienst. Branson hoopt beide eind 2012 te hebben, zodat kort daarna vluchten van Spaceport America kunnen vertrekken. Beroemdheden als Brad Pitt, Angelina Jolie, Robbie Williams en Michael Schumacher kochten al een plaatsbewijs. Branson heeft aangekondigd eerst met zijn kinderen op ruimtereis te gaan.

De ruimtereizigers krijgen voor aanvang van de reis een training op Spaceport America. Tijdens die training van twee dagen leren zij om te gaan met gewichtloosheid. De Witte Ridder 2 brengt de passagiers naar 15 kilometer hoogte. Daarna wordt het kleinere Ruimteschip 2 met vier keer de snelheid van het geluid gelanceerd naar 110 kilometer. De reizigers ervaren 5 minuten gewichtloosheid en kijken even als een astronaut naar de aarde. Na 2,5 uur staan ze weer op Spaceport America.

Branson is niet de enige die zich bezighoudt met commerciële ruimtevaart. Space Expedition Curaçao biedt een programma aan voor de helft van de prijs en zegt in 2014 de eerste reizigers de ruimte in te kunnen sturen. Met de opening van Spaceport America heeft Branson wel een voorsprong genomen in de commerciële ruimtewedloop.

undefined

Meer over