Brandweerrood is onvermijdelijk op een boek over boekverbranding

Erik van den Berg
null Beeld RV
Beeld RV

Waar men boeken verbrandt, verbrandt men ten slotte ook mensen, schreef de dichter Heinrich Heine begin 19de eeuw, in een akelige vooruitblik op wat zich een eeuw later in zijn land zou afspelen.

In 1953 verbeeldde de Amerikaanse illustrator Joe Mugnaini exact dezelfde gedachte op het omslag van Fahrenheit 451, Ray Bradbury's wrange toekomstroman over een maatschappij waarin lezen verboden is en een paramilitaire brandweer de laatste resten literatuur opruimt (de titel verwijst naar de temperatuur waarop papier vlam vat).

Uitgeverij Ballantine kon Fahrenheit 451 blijven herdrukken (de oplage is inmiddels de tien miljoen gepasseerd), tot eind jaren zestig steeds met een variant op Mugnaini's burning man voorop.

Ook de Nederlandse vertaling door C. Buddingh', vanaf 1960 verschenen bij Het Spectrum, is herhaaldelijk herdrukt. Spectrum-illustrator Rudy van Geffen - bekend van de Biggles-covers - deed het anders dan Mugnaini: hij verbeeldde geen slachtoffer, maar een gehelmde brandstichter die de hele cover in lichterlaaie zet.

null Beeld RV
Beeld RV

De dader die opgaat in zijn eigen inferno keerde diverse malen terug, zoals in 1966 op het affiche bij de verfilming door François Truffaut en in de zinderende illustratie van Barron Storey voor de Ballantine-pocket van 1980.

Voor de nieuwe vertaling door Evi Hoste gebruikte uitgeverij Lebowski de illustratie die Matt Owen vier jaar geleden maakte voor de '60th Anniversary Edition'. Net als Mugnaini zocht Owen geen spektakel, maar vatte hij Fahrenheit 451 samen in één raak beeld: het boek als luciferdoos, met de kleuren en belijning van een Amerikaanse fire truck.

Ray Bradbury: Fahrenheit 451
Omslag Matt Owen/ Peter de Lange.

Lebowski; €19,99.

null Beeld RV
Beeld RV
Meer over