NieuwsBrandweer

Brandweerlieden maakten foto’s van reanimatie ex-profvoetballer

Brandweerlieden hebben foto’s gemaakt van de reanimatie van ex-profvoetballer Kelvin Maynard, die later overleed. Dat heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vrijdag laten weten aan de Tweede Kamer. De beelden circuleerden op internet. De minister heeft een extern onderzoek ingesteld naar wie de beelden heeft gemaakt en verspreid.

Politieonderzoek na de schietpartij. Beeld ANP
Politieonderzoek na de schietpartij.Beeld ANP

Ex-profvoetballer Kelvin Maynard (32) werd op de avond van 18 september door twee mannen op een motorscooter onder vuur genomen op de Langbroekdreef in Amsterdam Zuidoost. Hij reed vervolgens met zijn auto tegen de naastgelegen brandweerkazerne op, en overleed ter plekke. Leden van de brandweer probeerden de man te reanimeren, maar tegelijkertijd maakten andere brandweerlieden foto’s met hun mobiele telefoon.

‘Het korps vindt dit heel ernstig, en absoluut niet hoe onze collega’s zich horen te gedragen’, zegt een woordvoerder van de brandweer Amsterdam-Amstelland. Volgens haar zijn de foto’s via WhatsApp gedeeld met collega’s op de kazerne. Een lopend onderzoek moet uitwijzen hoe de foto’s vervolgens in de openbaarheid zijn beland.

Volgens de brandweer zijn er strenge afspraken over het maken en delen van beelden door collega’s. ‘In principe mogen brandweerlieden helemaal geen beelden maken. Een uitzondering is het maken van beelden met bodycams, die uitsluitend bedoeld zijn om van te leren.’

Kamervragen

CDA-kamerlid Chris van Dam heeft het delen van foto’s door hulpverleners ‘schandalig’ genoemd. Hij stelde in september Kamervragen over de zaak. Volgens Van Dam was het aannemelijk dat de beelden door brandweerlieden werden gemaakt, omdat op het moment van de reanimatie nog geen pers aanwezig was. Minister Grapperhaus schrijft donderdag aan de Kamer dat de foto’s gemaakt zijn door ‘een of meerdere brandweerlieden’. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft dit tegenover de minister bevestigd.

De minister ‘deelt het ongenoegen’ dat brandweerlieden beelden maakten van ‘iemand die vocht voor zijn leven’. Hij laat door een extern bureau onderzoek doen. Op basis van dat onderzoek, dat bijna voltooid is, zegt de brandweer ‘passende maatregelen’ te zullen treffen. Brandweerkazerne Anton, waar het voorval plaatsvond, wilde vrijdag niet op de zaak reageren.

Lees meer:

Voetballen naast molotovcocktails: de Bijlmer buigt niet voor criminelen
De liquidaties volgen elkaar in rap tempo op in Amsterdam Zuidoost. Hoe harder het geweld toeneemt, hoe sterker het groepsgevoel onder inwoners. ‘Wij uit Zuidoost zijn toch op elkaar aangewezen.’ Lees een reportage over het roemruchte stadsdeel.

Doodgeschoten Amsterdammer is ex-profvoetballer Kelvin Maynard
De 32-jarige ex-speler van onder meer FC Volendam, FC Emmen en Royal Antwerp reed in zijn auto over de Langbroekdreef in Amsterdam Zuidoost toen hij onder vuur werd genomen. Lees het nieuwsbericht van 19 september.

Meer over