NieuwsOnrust in steden

Brandstichting en vernielingen in Rotterdam-Feijenoord, opnieuw noodbevel in Utrecht

In de Rotterdamse wijk Feijenoord werden gisteren vernielingen aangericht en branden gesticht. Een aantal scooters ging in vlammen op. In de Utrechtse wijk Kanaleneiland werd opnieuw een noodbevel uitgevaardigd.

De politie treedt in de wijk Kanaleneiland al sinds afgelopen vrijdag op vanwege onder meer vernielingen en brandstichtingen die er de afgelopen dagen plaatsvonden.Beeld ANP

In Utrecht was het voor de vijfde avond op rij onrustig. Jongeren verzamelden zich rond 21.00 uur in de wijk Ondiep. Ze verplaatsten zich vervolgens naar Kanaleneiland. Daar werden minstens vijf aanhoudingen verricht, onder andere voor het in brand steken van een scooter, het negeren van het noodbevel (om weg te gaan) en het niet kunnen legitimeren.

In Rotterdam haalde de politie tegen middernacht tientallen relschoppers uit elkaar. Er werden vijf aanhoudingen verricht. De politie heeft de jongeren naar huis gestuurd. ‘Maar niet voordat wij wisten wie zij zijn’, aldus een politiewoordvoerder woensdag tegen RTV Rijnmond. ‘Als we die mensen uit de anonimiteit halen, denken we dat de kans minder groot is dat ze zoiets nog eens doen.’

Hoogleraar wijsbegeerte: ‘Er is niet zoveel verschil tussen Viruswaarheid en rellende jongeren’

Twintig jaar geleden muntte Gabriël van den Brink de term ‘assertieve levensstijl’, de mentaliteit van mensen die korte lontjes hebben en weinig zelfbeheersing, voor wie ‘gewoon jezelf zijn’ het hoogste goed is en bevrediging van de eigen behoeftes een vanzelfsprekende prioriteit, desgewenst met behulp van roesmiddelen. Eigen verantwoordelijkheid komt op de laatste plaats.

Meer over