Brandschoon Dalmine nu ook verstrikt in corruptieschandaal

Het staatsbedrijf Dalmine, wereldmarktleider in de fabrikage van stalen olie- en gaspijpleidingen, was het laatste grote Italiaanse concern dat nog niet in het nationale corruptiemoeras terecht was gekomen....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Tien personen zijn gearresteerd. Directeur-generaal Sergio Noce, die een lange carrière in de Italiaanse staalindustrie achter de rug heeft, is door het parket van de Noorditaliaanse stad Bergamo geschorst. Ook zijn voorganger en drie andere managers zijn aan de dijk gezet. Het is de eerste keer dat de top van een op de beurs genoteerd bedrijf door justitie wordt uitgeschakeld.

Een onderzoek naar woekerpraktijken in de provincie Bergamo bracht aan het licht dat de woekeraars hun slachtoffers dwongen tot het uitschrijven van valse facturen. Sommige van deze facturen waren ten laste van de kolos Dalmine. Onderzoeksrechter Angelo Tibaldi van het parket van Bergamo spreekt van een 'laspunt tussen de gewone misdaad en de economische criminaliteit.'

Dank zij deze verzonnen facturen heeft Dalmine vanaf 1990 een zwart fonds opgebouwd, dat bestemd was om de controleurs bij hun kwaliteitskeuring een oogje te laten dichtknijpen. De grootste schok is niet eens dat ook Dalmine corrupt is gebleken, maar dat er nu gegronde twijfels zijn over de kwaliteit van de door het concern vervaardigde buizen.

Dalmine, gesticht in 1920, werd in 1937 overgenomen door de staatsholding IRI. Het bedrijf is ondergebracht in de staalsector van het IRI, het ILVA, dat er voor 78 procent eigenaar van is. Dalmine heeft 3600 werknemers. Het maakte vorig jaar een omzet van 1,2 miljard gulden en een winst van 450 miljoen.

Het bedrijf produceerde vorig jaar 723 duizend ton staalbuizen. Het heeft afnemers in de hele wereld, maar zijn belangrijkste cliënt is een ander Italiaans staatsbedrijf, het olieconcern AGIP. Dat is een dochter van het ENI, na het IRI de grootste staatsholding. Zowel IRI als ENI zijn diep in corruptieschandalen gemengd.

Volgens justitie waren ook AGIP-managers betrokken bij het schandaal. Zij zouden geld hebben gekregen om de oplichtingspraktijken van hun leverancier te verzwijgen. Zelden zal een zo volmaakte graad van corruptie zijn bereikt: een corrupt staatsbedrijf levert een ander staatsbedrijf ondeugdelijke waar, maar de koper laat zich graag corromperen om daarvan geen werk te maken.

De onderzoeksrechters geloven dat het schandaal nog veel verder reikt. Uit bekentenissen van verdachten zou zijn gebleken dat de grootste producenten van pijpleidingen een geheim kartel hebben gevormd om ondershands de markt te verdelen, in strijd met de meest elementaire antitrust-normen.

De eerste reactie van de effectenbeurs in Milaan was panisch. De koers van de Dalmine-aandelen duikelden met 9,3 procent. Daarna trad een zeer licht herstel in. Maar het vertrouwen in het bedrijf is zoek.

Meer over