Brand in opera van Venetië werk van elektriciëns

De brand die vorig jaar januari in Venetië de opera La Fenice verwoestte, een van de meest prestigieuze theaters van de wereld, was te wijten aan boos opzet....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

De brand is aangestoken door de eigenaar van een Venetiaans bedrijfje voor elektrisch onderhoud en door zijn neef. Daarmee hoopten ze de boete te ontlopen wegens de te late oplevering van een karwei dat ze in La Fenice moesten uitvoeren. Ook de mafia zou in de brand de hand hebben gehad.

Beide verdachten zijn op verzoek van de Venetiaanse procureur Felice Casson in voorarrest genomen. Hun firma, een bedrijfje met slechts zes werknemers, moest de tien kilometer lange elektriciteitskabels in La Fenice vernieuwen. Maar de werkzaamheden liepen veel trager dan was afgesproken.

Voor iedere dag dat de oplevering over tijd was, gold een boete van 285 gulden. De achterstand dreigde op te lopen tot vier maanden. De firma had al een schuld van 171 duizend gulden.

Daarom besloten de 27-jarige directeur en zijn 26-jarige neef, tevens zijn werknemer, een klein deel van het theater in brand te steken en zo de opleveringsdatum te verschuiven en de boete te vermijden.

Maar het brandje ontaardde in een brand, die de beroemde opera terugbracht tot een karkas en een schade aanrichtte van 182 miljoen gulden. De ouders van een van de brandstichters vertelden dat hun zoon, net als zoveel andere Venetianen, die nacht huilde om het verlies van La Fenice, een van de symbolen van de stad.

Justitie baseert de beschuldiging tegen het tweetal op 'ernstige, talrijke en overeenstemmende aanwijzingen'. De twee waren de laatsten die die avond van de 29ste januari het gebouw verlieten, na het begin van de brand en na een reeks verdachte handelingen en telefoontjes. Hun alibi klopte niet. En ze hebben het onderzoek op een dwaalspoor proberen te zetten door hun vriendinnen, werknemers en vrienden een leugenachtige versie op te dringen.

De verdachten riskeren vijftien jaar gevangenis. De directeur heeft na zijn arrestatie nog twee uur lang proberen te ontkennen. Volgens zijn advocaat voerde hij aan dat een week vóór de brand de sleutels van La Fenice waren gestolen en dat de bescheiden boete in geen verhouding stond met de schade die zijn bedrijf door de brand heeft geleden.

Burgemeester Massimo Cacciari van Venetië was niet verbaasd toen hij hoorde wie La Fenice in brand had gestoken. 'Ik heb nooit geloofd', zei hij, 'in de hypothese dat het de mafia is geweest.

'Hier in de Veneto bestaat de grote criminaliteit niet. De mafia treedt heel anders op. De mafia werkt met bommen. Dit is een ander verhaal.'

Justitie heeft de burgemeester vrijdag moeten tegenspreken. Ze onthulde dat voor de brand in La Fenice nog onderzoek aan de gang is tegen twee mafiosi.

Die zouden grote financiële belangen hebben bij de wederopbouw van La Fenice. Maar daarvoor moest het theater eerst in de as worden gelegd.

Meer over