Update

Bram weg uit familiebedrijf Moszkowicz

Bram Moszkowicz verlaat per direct het familiekantoor Moszkowicz Advocaten. Het bedrijf maakte vandaag bekend dat de maatschap in Amsterdam is ontbonden, omdat 'mr. Abraham (Bram) Moszkowicz naast de advocatuur ook nog andere werkzaamheden verricht'. Tot die werkzaamheden buiten de advocatuur behoren zijn optredens als crimedeskundige bij RTL Boulevard. 'Ook heb ik twee andere projecten voor ogen', aldus Bram Moszkowicz in RTL Boulevard over zijn plannen in televisieland.

Leonie Francien Sellies
Bram Moszkowicz . Beeld ANP
Bram Moszkowicz .Beeld ANP

Max en David Moszkowicz, broers van Bram, hebben nu de leiding over respectievelijk de civiele en strafrechtelijke takken van de praktijk in Amsterdam. Bram zal in zijn eentje in Amsterdam verdergaan, maar blijft vooralsnog wel in hetzelfde pand zitten. De maatschap van de advocatenfamilie in Maastricht blijft ongewijzigd.

De deken van de Amsterdamse orde van advocaten, Germ Kemper, onderzoekt sinds september vorig jaar een conflict tussen de Belastingdienst en Bram Moszkowicz. De advocaat zou voor 1 miljoen euro de belasting hebben ontdoken, meldde NRC Handelsblad vorig jaar. Kemper onderzocht of de belastingkwestie te maken heeft met de wijze waarop het kantoor-Moszkowicz wordt gerund, zei hij vandaag. Het onderzoek is binnenkort klaar, zei hij. Kemper zei 'geen verband' te zien tussen zijn onderzoek en het feit dat Bram Moszkowicz uit het familiebedrijf is weggegaan.

Bram Moszkowicz zei in RTL Boulevard ook dat dat verband er niet is. 'Ik ga naast de advocatuur ook iets anders doen. Dat past niet binnen de maatschap. Het conflict met de Belastingdienst is niet de reden.'

Weekblad Vrij Nederland (VN) meldt dat volgens een van hun bronnen de Maastrichtse tak van de familie Moszkowicz 'bang is dat de fiscale problemen van Bram Moszkowicz ook hen treffen'. In hetzelfde artikel over Moszkowicz meldt VN dat Max Moszkowicz ontkent dat de fiscale problemen reden zijn voor ontbinding van de maatschap.

Bram is, na zijn vader Max, de bekendste Moszkowicz. Tot zijn cliëntèle behoorden de Surinaamse oud-legerleider Desi Bouterse, Johan V. alias De Hakkelaar en de Heinekenontvoerders, onder wie Willem Holleeder. Ook de in mei 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra was een van zijn cliënten. De verdediging van Holleeder die toen werd vervolgd voor afpersing van Endstra, legde Bram in 2007 neer.

Meer over