NieuwsBedreiging

Brabantse burgemeester extra beveiligd na doodsbedreiging door Syriër

Burgemeester Frank van der Meijden van de Brabantse gemeente Laarbeek is in december vorig jaar met de dood bedreigd door een 18-jarige Syriër uit zijn eigen gemeente. De woning van de burgemeester wordt extra beveiligd, een speciaal beveiligingsteam is op het gemeentehuis gestationeerd.

Sam de Graaff
Frank van der Meijden, burgemeester van de gemeente Laarbeek. Beeld ANP
Frank van der Meijden, burgemeester van de gemeente Laarbeek.Beeld ANP

‘Hij bedreigde een medewerker’, zegt een woordvoerder van de gemeente Laarbeek over de Syriër. De burgemeester verbood de man vervolgens in het gemeentehuis te komen, waarop de burgemeester zelf werd bedreigd. De Syriër, woonachtig in Beek en Donk, moet vrijdagochtend voorkomen in de rechtbank in Den Bosch. Hem wordt ‘verbale bedreiging met enig misdrijf tegen het leven’ ten laste gelegd.

Het is niet de eerste bedreiging aan het adres van de burgemeester. ‘De bedreigingen komen niet uit hetzelfde circuit, maar uit verschillende hoeken’, zegt de woordvoerder. ‘Ze staan op zichzelf. Er loopt nog een onderzoek naar de bedreigingen, dus het is lastig er iets over te zeggen. Meestal staat er geen naam bij een bedreiging.’ Volgens de woordvoerder is het ‘strikte beleid’ van de burgemeester waarschijnlijk de reden van de bedreigingen.

Speciaal team

Bijna eenderde van de lokale bestuurders heeft te maken met bedreigingen of geweld, zo blijkt uit de Monitor Agressie en Geweld Openbaar Bestuur 2018. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken maakte eind juni bekend een Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur op te richten, waar ook ervaren (oud-)politici deel van uitmaken. Zij kunnen hun kennis en ervaring delen met de lokale bestuurders, is het idee.

Verbale agressie komt het meest voor, maar er zijn ook gevallen van ernstige fysieke bedreiging. De burgemeester van het Limburgse Voerendaal, Wil Houben, werd eind februari opgewacht toen hij in zijn auto aan kwam rijden en onder schot genomen door een gemaskerde man.

Van der Meijden is niet de eerste bedreigde burgemeester. Enkele voorbeelden

Wil Houben, Voerendaal (2018). Werd in zijn auto onder schot gehouden.

Bouke Arends, Emmen (2017). De loco-burgemeester dook vanwege bedreigingen drie weken onder in Engeland. Het is onduidelijk wie achter de bedreigingen zit, er worden geen arrestaties verricht.

Marjolein van der Meer Mohr, Rucphen (2015). De auto van de burgemeester werd ’s nachts in brand gestoken. Waarschijnlijk was de dader afkomstig uit het drugsmilieu. In 2016 werd Van der Meer Mohr ook telefonisch bedreigd.

Arco Hofland, Rijssen-Holten (2015). Ontving in een brief met de tekst: ‘Als burgemeester Hofland wel deze vluchtelingen opneemt, gaat hij dood. Zijn gezin en ook het stadhuis zal doelwit zijn van deze aanslag.’ De gemeente had plannen om 150 vluchtelingen op te vangen.

Meer over