Brabant wil kunst-debat over dood dier

De Tilburgse instellingen Natuurmuseum Brabant en Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (BBKC) vroegen drie kunstenaars een tentoonstelling samen te stellenen discussie te initiëren.

SJORS KOEVOETS

TILBURG - 'Kunstenaar remt niet voor dode dieren' kopte het Brabants Dagblad onlangs. 'Die hebben het dus niet begrepen', verzucht kunstenaar Hanny van den Brand (27). Haar werk, een konijn dat lijkt te zijn doodgereden, is misschien confronterend, maar zij wil graag de discussie aan gaan hoe mensen met dieren omgaan.

Het gebruik van dode dieren in de kunst is controversieel. Kunstenares Katinka Simonse, beter bekend als Tinkebell, kreeg honderden haatmails toegestuurd nadat ze van haar kat een handtas had gemaakt. 'Voor mij is het simpel: ik zal geen dieren doden of leed berokkenen voor mijn werk', zegt Van den Brand. Alle dieren heeft ze dood naast de weg gevonden. Het opzetten deed ze zelf.

Mandy Elzen (31) maakte voor de expositie kunstvoorwerpen van de tong en ingewanden van een koe. Soms zijn de ingewanden binnenstebuiten gekeerd, maar meestal zijn ze intact gelaten. 'Ik wil niet te veel toevoegen. Mijn werk is een eerbetoon aan de natuur. Ik ben gefascineerd door de patronen en structuren van de organen.' Ze was bij het slachten van de koe aanwezig. 'Het was een dorpsslager die het dier heel respectvol doodde. Bij een groot massaslachthuis was het misschien anders geweest.'

'Ik vond het heel belangrijk hoe de vlinders zijn gedood. Ze slapen met gas in, niet met een naald doodgestoken.' Hanneke Wetzer (34) maakt van vlindervleugels nieuwe vlindersoorten. 'Ik ben gefascineerd door de imperfecties van de natuur.' De vleugels (afkomstig uit de tropen) kocht ze in Nederlandse winkels.

Voor alle drie de kunstenaars ligt bij menselijke preparaten een absolute grens. 'Echte vingers? No way. Daar heb ik echt geen goed gevoel bij', zegt Wetzer. De grens opzoeken zoals Tinkebell doet het drietal liever niet. 'Ik denk dat Tinkebell haar doel voorbijschiet', zegt Van den Brand. 'Bij haar gaat het alleen nog maar over de methode. Over de boodschap praat niemand.' Deze kunstenaars willen dus confronteren maar niet choqueren. Toch spreekt het Brabants Dagblad onverbloemd van 'kunst van kadavers'. Wetzer: 'Dat laat zien hoe cruciaal taal is in deze discussie. Met gas laten inslapen van vlinders betekent iets anders dan vergassen.'

De tentoonstelling is t/m 9/11 te zien in het BBKC. Op 29/9 is er in samenwerking met het Brabants Natuurmuseum een themadag rond taxidermie.

Meer over