Brabant vecht het zondag uit

DEN BOSCH - Play-offs

Promotie/degradatie

De grote droom van twee kleine profclubs beleeft zondag in Tilburg zijn climax. Donderdag kon FC Den Bosch noch Willem II (0-0) het verschil maken. De return in het al dagen uitverkochte Koning Willem II-stadion zal moeten uitwijzen welke club de sprong naar de eredivisie mag maken.

Of Den Bosch en Willem II iets te zoeken hebben op het hoogste niveau van het Nederlandse betaald voetbal, maakten ze bij hun eerste confrontatie niet duidelijk. Beide clubs verdienden het niet te winnen in de sfeervolle De Vliert, waar de scheidende trainer van Den Bosch Fons Groenendijk zo'n sierlijk elftal in de etalage heeft gezet dat nu al vaststaat dat zeker drie van zijn spelers (Van Moorst naar Groningen, Van Dinter naar Zwolle en Verbeek naar AZ) hun waarde elders zullen verzilveren. De gisteren vanwege hun vrijage met Willem II uit de ploeg gelaten Kees van Buren en Jordens Peters spelen bovendien komend seizoen in Tilburg.

Echt schitteren deed het individuele talent van de Bosschenaren overigens niet tegen Willem II, dat vanwege zijn duelkracht, surplus aan ervaring en rijpere wedstrijdbenadering het duel redelijk onder controle had.

Want hoewel de thuisclub aanvankelijk verzorgder speelde en de pech had dat een kopbal van Jeffrey Buitenhuis door doelman Meul via de lat op miraculeuze wijze werd gestopt, schiep het zich over de hele wedstrijd in een te laag tempo weinig kansen. Spits Tom van Weert geldt in de eerste divisie als een grote belofte, donderdag kwam hij niet in het stuk voor.

'Natuurlijk wil je in zo'n eerste wedstrijd winnen, maar je wilt ook geen doelpunt tegen krijgen', zei na afloop trainer Groenendijk, die vaststelde dat zijn ploeg toch te veel last had gehad van de druk van een vol stadion. 'Dat we kunnen voetballen hebben we wel bewezen door geen van de vijf play-offduels te verliezen. Tegelijkertijd leidt zo'n serie wel tot mentale druk en lichamelijke vermoeidheid. Maar ik ben ervan overtuigd dat we zondag in Tilburg nog een keer zullen vlammen. Na de 0-0 tegen De Graafschap, in de vorige play- offronde, hebben we ook in Doetinchem met een 1-1-gelijkspel gestunt. Het zal close worden in Tilburg, maar ik heb heel veel vertrouwen in mijn ploeg.'

Willem II, dat in de competitie twee keer van FC Den Bosch had verloren, had meer dreiging in zijn aanvalsspel, met name dankzij het jonge talent Virgil Misidjan. Hij tartte zijn directe tegenstander Joey Brock met zijn lichtvoetige acties en vloeiende passeerbeweging, maar de optelsom van al zijn werk leidde uiteindelijk tot weinig serieuze kansen.

Doelman Begois greep bovendien bekwaam in bij inzetten van Misidjan en Höcher en verdediger Tim Hofstede blokkeerde een verraderlijk schot van Danny Guyt. Het eerste duel was daarom vooral de tweestrijd van de gesloten defensies. De angst voor tegengoals had bij twee nerveuze ploegen de overhand en leidde tot een eindstand waarin alles nog mogelijk is.

'Het is in de dubbel met FC Den Bosch in feite rust, 0-0. Zondag gaan we verder. Ik heb genoten van de sfeer, van de strijd en we hebben laten zien dat we durfden te spelen. Zondag gaan we het afmaken', zei trainer Jürgen Streppel van Willem II.

Zijn aanvoerder, Arjan Swinkels, die vertrekt naar Lierse SK en daarom zondag zijn afscheidswedstrijd voor Willem II speelt: 'Je moet in Tilburg gespeeld hebben om te weten wat het is. Met een uitverkocht stadion achter ons, vliegen we er zondag vol op. Zonder FC Den Bosch te kleineren, vind ik dat Willem II de beste is van de twee.'

Een dappere uitspraak gezien de nederlagen van Willem II in de competitie tegen Den Bosch (3-0 in Tilburg, 1-0 in Den Bosch). 'We hebben daarna een stijgende lijn ingezet, die we ook in dit eerste duel hebben onderstreept.' Marc Höcher, ex-ADO Den Haag-speler en nu spelbepaler bij Willem II: 'In ons voordeel spreekt dat we een heel seizoen onder druk hebben moeten spelen, want iedereen gooide er tegen de eredivisiedegradant een schepje bovenop. Die ervaring is zondag in ons voordeel.'

Fons Groenendijk schrok niet van al die Tilburgse zekerheid. 'FC Den Bosch slaagt er in uitwedstrijden altijd wel in te scoren, daarom vind ik 0-0 een uitslag met perspectief. Een heel ondeugend 1-1-gelijkspelletje, waarom niet. Temeer omdat ik na vandaag weet hoe we Willem II kunnen pakken, daar zal ik mijn spelers voor zondag nog eens flink op wijzen.'

Ver weg van die voetbalrealiteit zong heel Brabant over geluk en vreugde, maar vooral over dat ene moment van glorie, de promotie, die zondag slechts één van de twee ploegen toekomt.

undefined

Meer over