BP doet vierde poging dichten olielek

Ook de derde poging om het olielek in de Golf van Mexico te dichten is mislukt. Oliemaatschappij BP denkt nog vier tot zeven dagen nodig te hebben voor een volgende noodmaatregel: een nieuwe kap op de oliefontein. Maar ook daar plaatsen deskundigen al vraagtekens bij.

Van onze verslaggever Michael Persson

BP erkende zaterdag dat de zogeheten top kill procedure niet heeft gewerkt. ‘Het jaagt iedereen schrik aan dat we deze bron niet kunnen laten stoppen met stromen’, zei Doug Suttles, operationeel directeur van BP. ‘Al deze dingen hebben we eerder gedaan, maar nooit op anderhalve kilometer diepte.’

Door zware modder in de put te pompen moest de olie onder de duim worden gehouden. Kleine voorwerpen zoals golfballetjes en rubbersnippers (het junk shot) moesten de leiding en de blowout preventer (de defecte installatie die de olie eigenlijk had moeten tegenhouden) op de bodem van de oceaan zodanig verstoppen dat er geen olie meer langs kon.

Maar na drie pogingen modder in het gat te pompen en zestien junk shots gaf BP het op. ‘We zijn niet in staat geweest de stroom te stoppen’, aldus een sombere Suttles. ‘We gaan door met de volgende optie.’

Donderdag leek de operatie aanvankelijk nog succes te hebben. Op beelden van onderwatercamera’s was te zien dat er geen olie meer stroomde uit de geknikte oliepijp, vlak boven de blowout preventer. Later vertroebelde het beeld, doordat er toch weer olie en modder lekte uit het gat.

Dwangvoeding


Nu blijkt dat de procedure werkte zolang BP de pompen aan had staan en de modder als een soort dwangvoeding in het boorgat perste. Maar zodra de pompen werden uitgezet, spoot de fontein weer omhoog – met modder en al. In totaal heeft BP 4,5 miljoen liter modder verbruikt, die nu dus ook in zee terechtgekomen is.

BP heeft nu zijn hoop gevestigd op een opvangtrechter, die direct op de blowout preventer wordt geplaatst om daar de olie op te vangen.

Daartoe moet de lekkende oliepijp (de riser) die er nu zit, wel eerst worden afgezaagd. Deskundigen plaatsen daar vraagtekens bij. De knik die in de riser zit, blokkeert de oliestroom deels. ‘Als ze de afgezaagde pijp niet goed kunnen afsluiten, wordt de situatie veel slechter’, zei Philip Johnson, petroleumingenieur aan de University of Alabama tegen persbureau AP. ‘Het is een eng idee.’

Suttles wilde zaterdag niet zeggen hoe groot de kans is dat de volgende ingreep wel lukt. ‘We hebben er vertrouwen in dat dit gaat werken, maar natuurlijk kunnen we geen succes garanderen.’

De allereerste poging om de olie op te vangen was ook een omgekeerde trechter over de lekkende pijp. Toen ging het mis doordat het stromende aardgas met het koude zeewater een soort ijskristallen vormde. Die verstopten de pijp die de olie moest afzuigen. Nu wil BP dat voorkomen door warm water te laten circuleren.

Hoe dan ook zal de kap de bron niet waterdicht verzegelen, zei Suttles. De definitieve oplossing voor het lek – twee hulpputten naar de lekkende put om die af te sluiten – is niet voor augustus klaar.

De woede jegens BP is dit weekend verder gegroeid. Carol Browner, een belangrijke energieadviseur van president Obama, zei dat BP financiële motieven had om de hoeveelheid lekkende olie te laag te schatten.

Meer over