NieuwsBoerenacties

Boze boeren bezetten tijdelijk Eindhoven Airport

Boze boeren van de Farmers Defence Force hebben tijdelijk Eindhoven Airport bezet. Het vliegveld was lastig te bereiken en passagiers ondervonden hinder.

De actie vrijdagochtend bij het provinciehuis in Den Bosch zou slechts een ‘testrondje’ zijn. Beeld EPA
De actie vrijdagochtend bij het provinciehuis in Den Bosch zou slechts een ‘testrondje’ zijn.Beeld EPA

De blokkade duurde ongeveer een uur. Hierna reden de protesterende boeren een rondje om het vliegveld en gingen terug naar huis. De politie voorspelt een drukke avondspits in deze hoek van Noord-Brabant.

De blokkade van Eindhoven Airport was de eerste ‘harde actie’ waartoe eerder deze vrijdag werd opgeroepen door de Farmers Defence Force. Zij trokken van het Provinciehuis in Den Bosch, waar ze vanochtend protesteerden, met honderden tractoren naar de luchthaven van Eindhoven.

Daar stuitten ze op een blokkade van de ME. Enkele boeren wisten deze te omzeilen en blokkeerden de parkeergarage van het vliegveld. Andere trekkers zijn bij de ME-blokkade omgekeerd. Reizigers onderweg van en naar het vliegveld hadden last van de blokkade.

Oneigenlijk

Zowel Verkeersminister Van Nieuwenhuizen als minister van Landbouw Schouten probeerden de boeren tot kalmte te manen. Ze moesten in elk geval geen andere weggebruikers in gevaar brengen. Van Nieuwenhuizen: ‘Het staat iedereen vrij te protesteren, maar wel binnen de geldende wet- en regelgeving’.

Minister Schouten benadrukte het belang van dialoog en sympathieke acties, zoals in Amsterdam vandaag, waar boeren de stadsbewoners trakteren op een brunch. Ze ziet dat als het bewijs dat je op een leuke manier kunt actievoeren. ‘Dat lijkt me effectiever dan mensen tegen je in het harnas jagen.’

Ze blikte alvast vooruit op de gesprekken met de boeren die zij aanstaande maandag gaat voeren. ‘Hoe ver we komen weet ik niet. Maar als we in gesprek zijn en zij zeggen toch dit soort acties te gaan voeren, vind ik dat oneigenlijk. Als je praat, moet je echt proberen eruit te komen.’

Protest


De boeren demonstreerden eerder vandaag in Den Bosch tegen het stikstofbeleid van de overheid. Daar kondigde FDF-aanvoerder Mark van den Oever een ‘harde actie’ aan. Wat er precies ging gebeuren, was toen nog onbekend. Volgens Van den Oever zou het een opwarmertje worden, ‘een testrondje voor de landelijke actiedag’. ‘Ze willen laten zien wat ze kunnen,’ aldus verslaggever Peter de Graaf, die ter plaatse was.

Meer over