Boys will be boys, dat was het motto van het Britse parlement

Sexminster, wordt het Britse parlement al genoemd. Opnieuw stapt een minister op vanwege een zedelijk vergrijp. Mogelijk sneuvelt hier ook een traditie. De jonge garde politici pikt seksueel wangedrag niet meer.

Defensieminister Michael Fallon.Beeld Reuters

Van Weinstein naar Westminster. Wat begon met onthullingen over het seksuele wangedrag van een Hollywoodproducent, heeft geleid tot een politieke crisis in het Britse parlement, inmiddels omgedoopt tot 'Sexminster'. Defensieminister Michael Fallon zag zich woensdag genoodzaakt af te treden wegens handtastelijkheden, vijftien jaar geleden, en mogelijk vallen er meer politieke kopstukken. 'De dam is gebroken', stelde de Ruth Davidson, leider van de Schotse Conservatieven, 'en het wordt tijd dat de bezem door de Augiasstal gaat.' Op haar beurt pleitte premier Theresa May voor het einde van de 'kleedkamercultuur'.

De hand laten rusten op de knie van een bevriende en assertieve journaliste. In de erotische geschiedenis van Westminster is het vergrijp dat leidde tot de val van Fallon een bagatel. Decennia hebben de Britten, dankzij kranten als News of the World, gesmuld van verhalen over de seksuele avonturen van politici.

Wat te denken van Bob Boothby, de minister die het bed deelde met zowel de vrouw van de premier als met een topcrimineel uit East End? Of David Mellor, 'the minister of Fun', die zijn Chelsea-tenue aanhad toen hij de liefde bedreef met een Spaanse actrice? De smeuïge en veelgelezen oh-la-ladagboeken van de Conservatief Alan Clark staan vol met erotische observaties, over zijn Labour-rivale die hij graag wil kussen in een bezemkast, of over de sensuele enkels van Margaret Thatcher.

Iedereen wist dat Westminster, naast moeder van alle moderne parlementen, een beetje leek op de hofhouding van de hedonistische koning Charles II (1630-1685). Het is altijd een veredelde herenclub geweest van mannen die vanwege het districtenstelsel de hele week weg zijn van hun gezinnen. Boys will be boys, luidde het motto van de seksuele gedoogcultuur. Maar nu niet meer.

Intimidatie

'Wat tien, vijftien jaar geleden acceptabel was, is dat niet langer', constateerde Fallon, die mogelijk meer heeft gedaan dan wat hem in elk geval verweten wordt, het aaien van Julia Hartley-Brewers knieën. Zijn vertrek heeft iets symbolisch. De 65-jarige was het enige lid van Mays kabinet dat nog heeft gediend onder Margaret Thatcher. Met hem is een navelstreng met het verleden doorgesneden. Op de uitgelekte seksplagenlijst van 36 Conservatieve politici die worden beticht van seksuele intimidatie, overspel en merkwaardige seksuele uitspattingen staan vooral 'right honourable members' van boven de 40.

Wat voor hen door de beugel kon, kan dat niet voor de nieuwe lichtingen. En voor het eerst is de jonge garde, die voor een groot deel bestaat uit vrouwen, in de meerderheid binnen de Conservatieve Partij.

Als mogelijke opvolgers van May worden de vroege veertigers Tom Tugendhat en Gavin Williamson genoemd. Laatstgenoemde is de nieuwe minister van Defensie. Deze benoeming - volgens sommigen een zelfbenoeming - is niet zonder risico. Als fractiemanager (de Chief Whip, die 'met de zweep' de orde in de fractie bewaakt) weet hij welke lijken - of opblaaspoppen - er liggen in de kasten van de Conservatieve Kamerleden.

Tekst gaat verder na de afbeelding.

Minister van Defensie Michael Fallon verlaat eind september Downing Street 10, de ambtswoning van de premier.Beeld Getty Images
Een selectie van een aantal Britse kranten over het vertrek van Fallon.

Die kennis is bruikbaar omdat er mogelijk meer onthullingen komen. Zo vecht Mays rechterhand Damian Green om zijn politieke bestaan nu een partijmedewerkster heeft beweerd dat de dertig jaar oudere politicus zijn hand op haar knie heeft gelegd en suggestieve berichten heeft verstuurd.

De schaduw van Hollywoodproducent Weinstein valt niet alleen over de Tories. De Labourpartij is er bijvoorbeeld van beschuldigd een verkrachting van een jonge partijactiviste, zes jaar geleden door een oudere politicus in een Brusselse hotelkamer, in de doofpot te hebben gestopt. En bij de Schotse nationalisten loopt een Kamerlid rond die twee minderjarige meisjes heeft gezoend. Er zal nog veel water door de Theems moeten stromen eer de seksuele reformatie is voltooid.

#MeToo-kwestie komt voor May op ongelukkig tijdstip

Voor Theresa May komt #MeToo op het slechtst denkbare moment. In de Britse regering is er nog altijd onenigheid over de Brexit-koers en het vertrek van Fallon, een van de meest ervaren en stabiele ministers, zal een groot gemis zijn. Over een maand beoordelen de 27 EU-leiders opnieuw of Londen genoeg water bij de wijn heeft gedaan om verder te praten over een nieuw handelsverdrag. Het is niet denkbeeldig dat de regering-May The House of Cards achterna gaat, de politieke serie die is stilgelegd wegens Kevin Spaceys seksaffaires.

Voor oudere parlementariërs komen herinneringen uit de jaren negentig boven. Toen had de Conservatieve regering van John Major gedoogsteun van de Noord-Ierse protestanten. Net als nu verscheurden Europese vraagstukken de partij en werd zij geplaagd door seksschandalen. Indertijd liep het af met een monsterzege voor Tony Blairs New Labour. Nu staat Jeremy Corbyn klaar om aan de macht te komen, en sinds enkele maanden laat hij opmerkelijk pro-Europese geluiden horen.

Terwijl Fallon aftrad, boekte Labour een tactische overwinning in het Lagerhuis, geholpen door enkele Conservatieve rebellen. Met succes diende het een voorstel in om 58 vertrouwelijke documenten te openbaren over de economische gevolgen van een harde Brexit. Minister voor Brexitzaken David Davis had deze geheim willen houden wegens de lopende besprekingen met Brussel. Hoewel de stemming officieel niet-bindend was ziet hij zich toch genoodzaakt ze binnenkort vrij te geven.

Een ander probleem vormt de gedoogpartner. De steun die de DUP May verleent zit de Noord-Ierse coalitieonderhandelingen in de weg: de DUP zou zich sinds het macht heeft in Downing Street star opstellen. Minister van Financiën Philip Hammond heeft gedreigd het geld dat de Noord-Ieren is beloofd in ruil voor de gedoogsteun niet te geven als de partijen er niet uitkomen.

Meer over