Boyne, Dittrich en Pulkkinen

Een roman geschreven binnen 48 uur, de vierde thriller van Boris O. Dittrich, een fijn kookboek met Chinese recepten en andere net verschenen titels.

null Beeld
Beeld

John Boyne

De hoofdpersoon van Wat het hart verwoest, de nieuwe roman van de Ierse schrijver John Boyne, die werd vertaald door Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre, heet Cyril Avery en leert pas als dertiger fietsen, in Amsterdam: 'Voor sommigen was het iets uit een Chaplinfilm, dat beeld van een gevorderde dertiger die onvast door het Vondelpark fietste met een andere man achter zich aan hollend, klaar om hem op te vangen als hij zou vallen, maar zo bracht ik in de zomer van 1980 menige middag in het weekend door.' Dat gaat zo moeizaam dat hij verkeersexamen moet doen, waarvoor hij ook nog eerst drie keer zakt.

Meulenhoff; €22,99

Riikka Pulkkinen

Aurelia is net zo oud als het vrije Europa. 'Wat een treffende kreet, geschikt als openingszin in de kroeg. Ze verzon hem toen ze nog op de toneelschool zat', schrijft de Finse Riikka Pulkkinen (1980). 'Ze was niet meer dan een meisje met haren die aan haar lipgloss bleven plakken, maar die zin maakte haar diepzinnig en verheven.' De hoofdpersoon in haar roman De beste van alle mogelijke werelden, vertaald door Annemarie Raas, is de actrice Aurelia (1989) die ook tegen de grenzen van de vrijheid aan loopt.

De Arbeiderspers; €19,99

null Beeld
Beeld

Daan Boom & Stijn van Vliet

De weddenschap die de Streetlab-presentatoren Daan Boom (1989) en Stijn van Vliet (1991) aangingen, was het schrijven van een roman in 48 uur. Ze legden hun plan voor aan Daan Heerma van Voss, die het idee zo stompzinnig en baldadig vond dat hij er 'ineens een sterke sympathie' voor voelde. Een en ander leidde tot Polderglamour, een satire over zanger Tjibbe Wammes, die een BN'er dreigt te worden. De eventuele inkomsten van het boekje schenken de auteurs, die blijkens het dankwoord halverwege nog door de uitgevers van Das Mag werden getrakteerd op twee halve liters energydrink, aan de Stichting Lezen en Schrijven.

Boekerij; €10

P.G. Wodehouse

Dat de Britse humorist P.G. Wodehouse het aan de stok had gekregen met A.A. Milne, blijkt uit The Mating Season (1949), nu vertaald door Leonard Beuger als Jeeves en de liefde. Daarin moeten de 'misselijkmakende rijmpjes'over Janneman Robinson worden voorgedragen op een dorpsfeest.

IJzer; €18,50

null Beeld
Beeld

Maria Lam en Julie Ng

In november 2014 lag er opeens een heel mooi vormgegeven boek van de tot dan toe onbekende uitgeverij Rose stories: Melk & Dadels. Een kookboek met Marokkaanse recepten van moeders, maar ook met heel veel meer. Deze week verscheen deel 2 in wat inmiddels dus officieel een serie is: Maancake & Jasmijn. Nu met Chinese recepten die door moeders (geen vaders) aan hun dochters (en hopelijk ook zoons) zijn doorgegeven, aangevuld met verhalen over Chinese families, hun geschiedenis en tradities, opgeschreven door Maria Lam en Julie Ng.

Rose stories; €24,95

Freek de Jonge

'Wat wil ik zeggen en waarom?', vraagt Freek de Jonge zich af in het voorwoord van Reikhalzend verlangen, het tweede deel van zijn memoires. 'Waarom wil ik, bijvoorbeeld, zo graag benadrukken dat ik een fijne jeugd heb gehad? Onbezorgd is het woord dat daarbij hoort, maar een onbezorgde jeugd bestaat niet. In deze bundel is De Jonges debuut Zaansch Veem uit 1987 opgenomen, plus en aantal andere verhalen over zijn jeugd.

Atlas Contact; €19,99

Boris O. Dittrich

De auteur zal er zelf ook enigszins door verrast zijn, maar Halszaak, de nieuwe thriller van Boris O. Dittrich, bevat tal van actuele thema's, zoals die rond de recente moord op Anne Faber. Het gaat in het boek van de jurist en oud-D66-politicus over een rechter die - achteraf gezien - 'foute' beslissingen neemt. Hij wijst een kind na een vechtscheiding toe aan haar gestoorde moeder, en dat pakt totaal verkeerd uit. Zo maakt rechter Onno Pons wel meer omstreden keuzes. De verhaallijnen komen aan het eind goed samen bij een huiveringwekkende balkonscène in Utrecht. Dittrich, in het dagelijks leven werkzaam in Berlijn voor Human Rights Watch, toont zich met zijn vierde thriller een steeds betere schrijver.

Cargo; €19,99

null Beeld
Beeld

Jan Drost

Liefdesverdriet is erg, weet iedereen die weleens liefdesverdriet heeft gehad - en wie heeft dat niet? Filosoof Jan Drost ook - zijn geliefde verliet hem na een relatie van tien jaar - en hij schreef er een boek over, Als de liefde voorbij is. 'Ik wil weten waarom liefdesverdriet zo'n pijn doet. Ik wil begrijpen waarom het soms zo moeilijk is om verder te gaan. Ik wil weten hoe je dat doet, verdergaan, en ook: hoe vooral niet. Verder hoop ik dat het verhaal van mijn zoektocht een beetje troost zal bieden en wellicht herkenning, en dat de lezer zich gesterkt zal voelen door de gedachte dat hij niet de enige is.'

De Bezige Bij; €19,99

Meer over