'Bowie en band superieur'

Teruglezen: de Engelse rockster David Bowie trad in 1978 twee achtereenvolgende avonden op in de Rotterdamse Ahoy-hal. De Volkskrant deed verslag en was lyrisch.

David Bowie in 1976. Beeld getty
David Bowie in 1976.Beeld getty

Bowie is al bijna tien jaar een van de belangrijkste krachten die werkzaam zijn op het terrein van de popmuziek en doordat hij steeds nieuwe richtingen zoekt en ook vindt zonder zijn persoonlijkheid ook maar een moment te verliezen, slaagt hij er nog steeds moeiteloos in de indruk te wekken dat er, ondanks alles wat hij al gedaan heeft, nog heel veel van hem te verwachten is.

Zijn platen zijn even briljant als zijn concerten, die hij heel zorgvuldig plant, zonder zich te overhaasten. Het is nu precies twee jaar geleden dat hij zijn laatste grote toernee deed en Europa zit in elk geval met spanning op hem te wachten. De uitgebreide toernee die hij nu maakt, is in alle landen die hij aandoet voor bijna de volle honderd percent uitverkocht.

Plant hij zijn concerten zonder haast, zijn werklust in de studio is ongelooflijk groot. Regelmatiger dan van welke andere popster ook verschijnen er belangrijke albums van hem, terwijl hij intussen ook nog heel wat doet voor anderen, zoals bijvoorbeeld voor Iggy Pop. Bowie paart, kortom, een grote creatieve kracht aan een haast even grote controle en het is in dat teken dat zijn huidige concerttournee staat. Twee jaar geleden was de dramatische spanning tijdens zijn optredens te snijden, emotionaliteit die onder anderen tot uitdrukking kwam in het vertonen van de film Un Chien Andalou van Bunuel en in de schittérend strakke zwart-wit verlichting waarmee hij een kader schiep voor zijn toen meest recente werk, dat van de albúns Young Americans en Station to station.

Het origineel van dit artikel uit 1978. Beeld De Volkskrant
Het origineel van dit artikel uit 1978.Beeld De Volkskrant

Inmiddels is het dieptepunt in zijn persoonlijke leven - dat overigens de aanleiding was tot prachtig werk - via de albums Low en Heroes - voorbij en de Bowie van nu is iemand die in staat is van zijn nieuwste werk terug te grijpen naar dat vroege. hoogtepunt in zijn elpee-produktie, het album Ziggy Stardust, dat in 1972 zijn belang voorgoed duidelijk maakte.

Neonbuizen

Bowie's huidige decor is een schitterende futuristische kooi van neonbuizen die op gezette tijden aangloeit. Als enige niet eigen lied zong hij tijdens zijn twee volle uren durende concert de verrassende en, gezien zijn recente Berlijnse periode, gepaste Alabamasong van Kurt Weil en Bert Brecht. Zijn band was briljant en trad desondanks nooit op de voorgrond. De slaggitarist Carios Alomar, drummer Dennis Davis en basgitarist George Murray waren al van Bowie's laatste platen bekend. Op sologitaar was Adrian Belew te horen, op de synthesizers, Roger Powell, terwijl verrassende instrumentale toevoegingen, geleverd werden door Simon House op electrische viool en Sean Mayes op vleugel.

Bowie besteedde het eerste uur van zijn optreden aan het nieuwere werk. Zo begon hij met het electronische klaaglied Warszawa, waarop onmiddellijk zijn hit Heroes volgde. Veel werk van de beide laatste albums (What in the world, Be my wife, Black-out. Speed of life. Breakingglass en Beauty and the Beast) werd slechts afgewisseld door twee strategisch geplaatste oudere songs, waarvan The Jean Genie een zeer verrassende nieuwe uitwerking kreeg. Het andere wat Fame, dat er superieur ontspannen en tegelijk zeer strak uit kwam.

Selectie

Na de pauze volgde een selectie uit Ziggy Stardust (Five years, Soul love. Star, Hang on to yourself, Ziggy Stardust en Suffragette city), vervolgens de Alabamasong en ten slotte, ingebed in de electronische benadering van zijn laatste platen (Eno) een imposante, versie van Station to station, dat het publiek massaal maar beheerst naar het podium dreef.

Een zichtbaar gelukkige Bowie werd tweemaal teruggeroepen voor toegiften. Het waren Stay, TVC 15 en Rebel Rebel. Bedwongen emotionaliteit, lichtvoetigheid zelfs, een briljante uitvoering die zich nergens opdrong en een superieur strakke regie waren de kenmerken van deze concerten van Bowie, die ik zonder te weten wat er verder nog komt, nu al tot de gebeurtenissen van dit jaar reken.

Meer over