Bouwvakkers Olympische Spelen in Brazilië in staking

De bouwvakkers die in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro enkele belangrijke locaties klaarmaken voor de Olympische Spelen van 2016, hebben maandag het werk neergelegd. Ze eisen een hoger loon en betere werkomstandigheden.

Redactie
Het Joao Havelange-stadion in Rio de Janeiro. Beeld REUTERS
Het Joao Havelange-stadion in Rio de Janeiro.Beeld REUTERS

Volgens de vakbond SitraICP neemt ongeveer 70 procent van de naar schatting 12.000 betrokken bouwvakkers in Rio de Janeiro deel aan de staking. Hun actie heeft gevolgen voor de werken aan het Deodoro Olympisch Park, waar elf Olympische en vier Paralympische competities moeten plaatsvinden, en aan het Joao Havelange Olympisch Stadion, waar de atletiekwedstrijden georganiseerd zullen worden.

Ook de bouw van de metrolijn die het stadscentrum verbindt met het stadsdeel Barra da Tijuca, waar de meeste Olympische activiteiten plaatsvinden, zal hinder ondervinden.

De werken liggen niet compleet stil. Rechter Angelo Zamorano heeft namelijk beslist dat bij alle betrokken bouwondernemingen minstens 30 procent van de werknemers aan de slag moet blijven. Vrijdag vindt er overleg plaats tussen de vakbonden en de werkgevers.

Meer over